povídka » Herbert West: Reanimátor
v Top10 1
hodnotilo: 21
88%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

H. P. Lovecraft

Herbert West: Reanimátor

Povídka vyšla i pod názvem:
Herbert West - reanimátor
(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

originální název: Herbert West—Reanimator
originál vyšel: 02/1922

odkazy: 1x [film]

Komentáře:
Methat  | ***** 09.03.2016 17:19

Zatiaľ (pre mňa) najlepšia poviedka z druhého spisu. Rozsahom rozhodne prevyšuje nad ostatné poviedky (hlavne predchádzajúce niekoľkostranové), takže sa čitateľ môže viac začítať do príbehu. Vadilo mi, že autor opísal len Westa, chirurga, ktorý sa snažil oživiť mŕtvych ľudí a na jeho druhého kolegu (z jeho pohľadu vlastne píše) úplne zabudol. West mi pripomínal typického nemeckého šialeného doktora z fašistického tábora za čias druhej svetovej vojny (alebo prvej), ktorý robí na ľuďoch experimenty (v hre Wolfenstein: The New Order bol doktor menom Wilhelm Strasse, podobný na Westa – aj keď holohlavý). Autor sa nechal inšpirovať slávnym Frankensteinom od Mary Shelleyovej, ja si myslím, že ju prekonal. Aj keď dnes už existujú autori, ktorí píšu väčšie zvrátenosti (Barker), vtedy to musela byť pecka. Nepáčilo sa mi, že autor vždy na začiatku novej kapitoly zopakoval predchádzajúce udalosti z predchádzajúcej kapitoly a vždy musel znovu opísať tými istými slovami Westa, ako keby sme ho nepoznali. Iste, poviedky vychádzali v priebehu niekoľkých rokov, možno preto. Inak odporúčam.

louza  | ***** 28.08.2019 16:44

Jedna z nejlepších Lovecraftových povídek vůbec. I když neproslula zdaleka tolik jako jeho slavný mýtus. Má skvělé nápady, výborně rozvržené části příběhu do mikropovídek, které se na konci spojí. Je perfektně odvyprávěná a příběh kolem Herberta Westa snažícího se oživit mrtvé je stejně uhrančivý jako největší klasiky temné literatury. Například Stevensonův Mr.Hyde. Perfektní text, kterému lze málo co vytknout.



WebArchiv - archiv českého webu