povídka » Jezdci purpurové mzdy
v Top10 1
hodnotilo: 29
54%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Philip José Farmer

Jezdci purpurové mzdy

Kategorie: sci-fi

originální název: Riders of the Purple Wage
originál vyšel: 02/1967

Komentáře:
Lucc  | ***** 02.05.2010 11:16

Nechápu nízké hodnocní. Jde asi o nejlepší povídku z Nebezpečných vizí, nadchla mne už kdysi jako puberťáka, tehdy ještě v Hugo Story. Koukal jsem jako tele na nový vrata, jak originální a ujetá může SF být. Nejhorší je prokousat se první polovinou, pak už člověk trochu začne chápat rámec a souvislosti. IMHO jde o mistrovské dílo fantastické literatury.

nelde  | ***** 13.01.2014 09:58

Tato povídka stoprocentně patří mezi Nebezpečné vize. Možná právě proto se některým rádoby sociální inženýrům nelíbí.

quinnet  | ****1/2 08.10.2014 18:53

P.J. Farmer inšpirovaný dokumentom The Triple Revolution napísal jednu z možných vízii života na Zemi v 22. storočí. Všeobecný dostatok enegie, potravín a slobody vytvoril dekadentnú civilizáciu, ktorá sa zmieta v záplave rôznych filozofií, názorov, umenia, sexuálnych praktík a výtržností. Poviedka je pomerne dlhá a najmä spočiatku náročná na čítanie, keďže hlavní rozprávači reprezentujú dekadentných umelcov, ktorí nemajú ďaleko k metaforám, blúznivým víziám a poburujúcim maľbám. Ale po niekoľkých stranách dej nadobúda ostrejšie kontúry. Túto poviedku budete buď nenávidieť ale bezmedzne obdivovať. Aj takto môže vyzerať SF.

ladynka  | **1/2 16.08.2016 12:12

Ano, jde jistě o kontroverzní povídku, zabývající se závažným tématem, otázkou je však jeho podání. Téma samotné mě zajímalo a v obecné rovině se mi líčení společnosti „zamlouvalo“, nebo spíše mě facinovalo (úpadek civilizace, plytkost veškerého snažení, vlastně parodie na rozvoj řecké kultury). Ale pak tu jsou postavy, hnány povrchními impulzy, to třeštění, to panoptikum kolem nich. Jako vylíčení cesty do pekla skrze zabezpečení základních potřeb a tím odstranění veškerého snažení o rozvoj lidstva je to zajímavé, ale pokud nabízí na konci pouze jednoduché ponaučení, co si má člověk té doby počít se životem, je to nedostatečné.



WebArchiv - archiv českého webu