povídka » Přes Plochou horu
hodnotilo: 8
76%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Terry Bisson

Přes Plochou horu

originální název: Over Flat Mountain
originál vyšel: 06/1990

Komentáře:
Duirin  | ***1/2 13.09.2009 18:34

Jedním z rysů Bissonových povídek je opakování některých vyprávění nebo jevů. Zde je to zcela účelné, kdy řidič kamionu vezme mladého kluka stopaře a sám vzpomíná na to, jak kdysi stopoval. Povídce to dodává dojem lidskosti, který koresponduje s fantastickými prvky (no, představte si, že v polovině Ameriky je hora desítky kilometrů vysoká, která zasahuje až mimo atmosféru). Také musím ocenit výborné popisy detailů chování a myšlenkových pochodů hlavního hrdiny, které čtenáře vtáhnou do děje, i když jinak má pocit, že ta povídka je vlastně „o ničem“.

Gaarq  | **** 19.10.2010 20:38

typická bissonovka. na pozadí opravdu ujetého nápadu, který autor podle mého celkem zbytečně okecává, se odehrává komorní příběh, skoro drama, mezi nemluvným řidičem supra-atmosferického tiráku a kluka, který hledá své místo v životě. civilní, lidské, úsměvné, působivé.

Lucc  | ****1/2 23.12.2012 20:28

Síla vize téhle povídky mne před léty zasáhla velmi mocně. Vím to, protože jsem si na ni občas mimovolně vzpomněl, což se podaří skutečně jen nemnoha pracem. Zbytek je typicky bissonovský – „banální“ (americký) lidský příběh podaný s autorskou grácií par excellence.



WebArchiv - archiv českého webu