série » Trpaslíci II.
hodnotilo: 7
73%
prebal knihy prebal knihy prebal knihy Série má více dílů = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Trpaslíci II.

Autoři: Frank Rehfeld

počet dílů v sérii: 3

vyhledávací pomocník:
český název: Google, NKC, Wikipedie CZ

Komentáře:
Strýček Biolit  | *** 07.03.2015 23:35

Měl-li bych nějakou absolutní stupnici, na níž bych hodnotil všechny knihy (a vše porovnával třeba s Eriksonem, Sapkowskim, nebo Tolkienem), neměli by druzí trpaslíci nejmenší šanci přelézt (přerůst?) magickou padesátku…možná by se s odřenýma ušima dostali na nějakých těch čtyřicet procent…nojo, jenže já absolutní stupnici nemám a hodnotím dle toho, na co kniha má a co od ní čekám.

Druzí trpci jsou nenáročnou oddechovou (byť místy lehce kostrbatou…může za to překlad? autor? čert ví) literaturou, jejíž četbou spíše zabijíte čas, než abyste z ní měli extra duševní požitek. Jedná se o knihy, které můžete s klidným srdcem číst při cestě do školy/práce v nějakém prostředku hromadné dopravy, páč i když budete nečím vyrušeni, těžko se ztratíte v ději – a i kdyby…není to ten typ literatury, v níž jedna skrytá narážka může za (ne)pochopení následujících stovek stran (zdravím Malaz). Naneštěstí ani ve svém žánru nejsou tito pajzlíci ničím extra a drží se jen lehce nad průměrem. Jsou těžce neoriginální (autor se někdy u jiných jen neinspiruje…on často sprostě kopíruje); první dvě knihy jsou místy vycpané vatou více, než by bylo zdrávo. Děj – který někdy nabere opravdu dobré tempo – je pak srážen; celkově jsou první dva díly poměrně nevyrovnané, co se gradace týče; díl třetí je v tomto ohledu nejsilnější. Autorovou slabinou jsou taktéž – vždy rychle utnuté – konce, jež by si zasloužily vymazlit o kapku více.

Kladem celé série je rozhodně temný nepřítel, proti němuž hrdinové bojují (pokud vám do pracek přišly knihy R. A. Salvatoreho, zažijete dežaneví) – nechová se jako trotl, je drsný, nelítostný…bohužel autor tento potenciál prokaučoval, je těžce nevytěžen.

Sečteno, podtrženo – pokud netíhnete láskou k trpasličí rase a potřebujete jen a pouze zabít čas, jsou mnohem lepší knihy a série v tomto ranku. Na druhou stranu, ani tato není vyloženě špatná, ale žádná pecka to vskutku není.



WebArchiv - archiv českého webu