série » Mycelium
v Top10 7
hodnotilo: 39
91%
prebal knihy prebal knihy prebal knihy prebal knihy prebal knihy prebal knihy prebal knihy prebal knihy prebal knihy prebal knihy prebal knihy prebal knihy prebal knihy prebal knihy prebal knihy prebal knihy Série má více dílů = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Mycelium

Autoři: Vilma Kadlečková

počet dílů v sérii: 8

vyhledávací pomocník:
český název: Google, NKC, Wikipedie CZ

odkazy: 4x [web], 1x [trailer], 1x [ukázka], 5x [rozhovor], 1x [info], 1x [recenze]

Přispívat do diskuze mohou jen registrovaní uživatelé


1

 [34] Gaarq (editor) 27.08.2021 08:19  

@Klobouk123[33]: jj, vilma slavně dopsala. máme tu pěknou oktalogii :) argo dovydá mycelium jako brož a začne vydávat reedici v pevné, afaik.

 [33] Klobouk123 26.08.2021 13:35  

podle FB Agra to vypadá, že letos na podzim se dočkáme :)

Edice Fantastika se rozrůstá: 141. svazek Mycelium I: Jantarové oči 142. svazek Mycelium II: Led pod kůží 143. svazek Mycelium III: Pád do temnot 144. svazek Mycelium IV: Vidění 145. svazek Mycelium V: Hlasy a hvězdy 146. svazek Mycelium VI: Vrstva ticha 147. svazek Mycelium VII: Zakázané směry 148. svazek Mycelium VIII: Program apokalypsy

 [32] GeRony (editor) 07.07.2021 08:40  

@idle[31]: Tak myslim, ze je to vyborna sprava. A ze to este potrva? Nevadi, mame predsa kopec inych knih, ktorymi mozeme vyplnit to cakanie :-)

 [31] idle (editor) 04.07.2021 19:34  

@GeRony[30]: Tak Vilma před pár dny na nyxu oznámila, že má dopsáno (a má to přes 1300 normostran, to bude pěkná bichlička nebo dvě). Ještě se teda neví, jestli jí to nakladatel nehodí na hlavu, a asi ještě chvíli potrvá, než to připraví k vydání, ale zdá se, že je to na dobré cestě.

 [30] GeRony (editor) 24.05.2021 10:38  

@idle[29]: V tom pripade nam naozaj nezostava nic ine ako cakat a tesit sa na koniec sagy. Ja osobne som doteraz necital ani jednu z tych knih aj ked ich mam doma. Ale v kazdom pripade na zaklade ohlasov citatelov sa na citanie velmi tesim.

 [29] idle (editor) 18.05.2021 20:47  

@GeRony[28]: Tohle není ten případ, protože Mycelium bylo vlastně už „napsané“ v době, kdy začalo vycházet. Akorát bylo napsané už dávno, protože autorce trvalo několik let, než našla nakladatele, který to byl ochotný vydat, takže to chtěla před vydáním ještě trochu přebrousit. No a když upravíš pár detailů v prvním dílu, přípíšeš pár propojujících scén do druhého, pak na to navážeš ve třetím… a ty úpravy bobtnají dál a dál. Takže poslední díl potřeboval překopat hodně (a staly se z něj dva), ale ta kostra tam pořád je.

 [28] GeRony (editor) 18.05.2021 09:23  

@idle[27]: No tak este vzdy je moznost to vydat ako 6a a 6b ;) Tak na druhu stranu je to urcite pozitivna sprava, ze autorka ma uz tolko z knihy napisanej, ja som sa skor bal toho opacneho pripadu – ze autor ma „tvurci blok“ a nema nic zacate (mrk na Hry o Truny)…

 [27] idle (editor) 13.05.2021 10:14  

@GeRony[26]: Úplně klasický problém: autorka přepisuje, text bobtná a ona se ho snaží ukočírovat. To znamená, že píše další scény, aby se linie smysluplně uzavřely a fungovaly s tím, co bylo napsáno/upraveno předtím, a pak s těžkým srdcem jiné škrtá, aby se to vešlo do jednoho svazku. Vzhledem k tomu, že ten díl má teď už být fakt poslední, žádné ukecávání, tak je s tím o to víc práce.

Podle posledních, asi měsíc starých zpráv z nyxu má už přes 1000 stran hotového textu a něco přes stovku stran původního, který ještě potřebuje projít a upravit. Nakladatel si nejspíš trhá pleš a obvolává tiskárny, aby zjistil, jak tlustou bichli mu zvládnou svázat. :)

 [26] GeRony (editor) 13.05.2021 09:21  

A v com je vlastne problem pri zakonceni tejto sagy? Setrim si citanie na to, kym bude kompletna, vyslo 5 knih (tak ako bolo povodne planovane) a potom som sa dozvedel, ze bude este siesta. A ta stale nikde…

 [25] Uran 18.08.2020 16:56  

Tak příští rok u 6-tého dílu. Se bojím abych se toho dožil. Možná mojí vnuci. https://www.facebook.com/argo.cz/posts/10157668495341917

 [23] Gaarq (editor) 17.10.2018 16:04  

aktuální info odevzdání 6. dílu – 31. 3. 2019.

 [22] Filther 08.05.2018 16:33  

@idle[21]: ja sledujem jej dve stranky na fb – „legendy o argenitu“ a „cirkev akkutlixova“, kde sa tiez zvykla kajat pred vydanim piateho dielu… ale odvtedy ked tam do vydania sestky niekto rypne, tak je furt len ticho. uz tam vlastne len zdiela akcie, na ktorych sa zucastni :)

 [21] idle (editor) 03.05.2018 18:41  

@Filther[20]: Autorka zřejmě trpí chorobným přepisováním a doplňováním, následkem čehož pak zase musí hledat, co vymazat. :) Nevím, které jsou její obvyklé informační kanály, ale na nyxu je diskuse věnovaná Myceliu, kam autorka občas zavítá a kaje se.

 [20] Filther 03.05.2018 17:06  

@idle[19]: vsak sa dusovala, ze z pôvodnej patky odobrala len par kapitol do tej aktualnej a teda, ze sestka (povodne patka) je skoro hotova. ci sa nieco zmenilo? lebo vsetky jej informacne kanaly su jaksi ticho na tuto temu…

 [19] idle (editor) 23.04.2018 19:36  

@Filther[18]: Autorka na něm stále ještě pracuje.

 [18] Filther 23.04.2018 19:30  

vie niekto nieco o siestom diely? uz pomaly stracam nadej :(

 [17] idle (editor) 19.08.2016 09:27  

Takže zpátky na stromy, autorka právě napsala do diskuse na nyxu tohle:

NOVÁ ZPRÁVA Z ARGA: DVĚ MYCELIA MÍSTO JEDNOHO!!!

Všichni mě dávno proklínají, proč pátý díl tak zdržuju, ale nebylo to ze zlé vůle, vypočítavosti ani nenávisti k lidstvu; jen jsem se zkrátka ocitla v situaci zoufalého cestovatele, který si nanosil do hotelu spoustu suvenýrů, načež se marně pokouší zavřít víko kufru. Ne. Fakt se to tam nevejde. Když počet stran dolezl na osm set, už to bylo neúnosné, takže někdy před čtrnácti dny padlo (k mé obrovské úlevě) v Argu rozhodnutí přece jen to rozdělit na dva svazky. Mám zkrátka tu čest nabízet knihy nejlepšímu nakladatelství na světě, ve kterém nejen že mě nezastřelili brokovnicí a nezahrabali na žižkovském dvorku, že to nesu tak pozdě a navíc ve dvou kusech, ale ještě mi vyšli mimořádně vstříc. Velká poklona taky patří výtvarníkovi Tomáši Kučerovskému, který měl postupný striptýz hmyzího boha na obálkách Mycelia rozvržený na pět fází, taktéž mě nezabil, že jsem mu narušila koncepci, a operativně tam dokáže vložit vhodný další krok. Už jen kvůli Tomášově obálce stojí za to mít knihu navíc!

Takže situace je teď následující:

Pátý díl (Räwë – Hlasy a hvězdy) je hotový, má 500 normostran a bude někdy v listopadu (tj. na Vánoce). Z pětadvaceti kapitol asi tři pocházejí z „původního“ rukopisu (který jsem měla před několika lety, když jsem tvrdila, že je to celé dopsané), zbytek vznikl nově převážně během tohoto roku z potřeby uzavřít před definitivním koncem všechny nadhozené motivy a nedořešené zápletky. Závěr celé ságy je opravdu napsaný dávno (dokonce včetně poslední věty), ale zkrátka se spousta scén ještě musela vmáčkout před něj, aby to celé dávalo smysl. Když odhlédneme od toho šíleného zdržení (za které se stydím a sypu si kvůli němu všechno možné na hlavu… spóry, plodnice, listí…), mám z toho „nového“ románu fakt radost: připadá mi, že se tam ledacos krásně vyjasnilo a různé nedořečené věci do sebe konečně zapadly. Kdyby to tam nebylo, nakonec by mi všichni nadávali, že jsem to uťala a nedořešila. Tak například: jsou tam scény z pohledu velekněze Aöhrlëmëgerla, takže je najednou vidět, jak předchozí události vyhlížely „z pohledu druhé strany“ a jaké motivy za nimi byly. Co víc – Lucas KONEČNĚ NAJDE SKUTEČNOU VERZI otcova dopisu (ne, už jsme ani nedoufali…). Do popředí vystoupí jedna ženská postava, která mě osobně náramně baví a jak se tak vybarvila, pokládám ji teď za asi nejzajímavější ženskou v celém Myceliu (je tedy skoro jisté, že část čtenářstva ta holka naopak šíleně naštve – ale pravděpodobně jinou část, než kterou iritovala Pinkertýnka). Něco se zjistí o záhadách na Marsu. Něco o Hvězdovládcích. A celé to skončí přesně v tom místě, kde prapůvodní pátý díl začínal. Není tam takový šílený cliffhanger jako ve čtvrtém dílu, ale jisté (pro mě dost pikantní) komorní drama se najde. Ovšem co se týče těch odporných pomluv, že se v pátém dílu vyskytuje anální sex s houbou… no comment.

Šestý díl se bude (po össensku) jmenovat „Sühëhl“. Čili není to tak, že by se najednou vynořila nějaká neznámá šestá droga Pětice, která byla tak supertajně tajná, že o ní nikdy nikdo neslyšel; sühëhl je prostě „univerzální protilátka össenských drog“, která byla zmiňovaná a jistou roli sehrála už někdy ve třetím dílu (akorát se jí Lucas v poslední chvíli vyhnul a nikdo ji nepoužil – kromě jednoho Gerdánce, který si ji nosil s sebou ve spreji). Nu: tady se použije. Ono to ve skutečnosti svým významem odpovídá a vlastně se to k ději šestého dílu krásně hodí: sühëhl obrátí celou Pětici naruby. Nad názvem šestého dílu zatím váhám – přesný překlad slova „sühëhl“ do terronštiny nikde v Myceliu uveden nebyl, takže to může být cokoliv. (Pojmenovat knihu „Univerzální protilátka“ mi nepřipadá dostatečně nosné a vznosné.) Zatím mám pracovní název „Vzpoura“, který jistě přiláká fanynky teenage dystopií; a ten tomu zůstane až do chvíle, kdy dostanu nějaké geniální vnuknutí a napadne mě něco lepšího… čili zřejmě natrvalo. (Nápady na lepší překlad slova „sühëhl“ jsou vítány!!! Kdo něco vymyslí, bude v poděkování!) Do šestého dílu se přesunuly všechny hotové scény z původní pětky. Nějaká práce na tom ještě bude, aby všechno správně navazovalo, ale teď už to snad půjde rychle… tedy… chci říct… trochu rychleji než předtím. Toto „rychle“ by znamenalo květnový Knižní veletrh, ale říkám to radši jenom šeptem, abych ho nevyplašila.

Dementi: žádný sedmý díl v žádném případě nebude, i kdybych je měla všechny na místě zabít! Pořád se těším, že až dopíšu Mycelium, půjdu si napsat nějakou lehkou nenáročnou upíří romanci – a mezitím mi vyšly z módy…

 [16] BorgDog 29.07.2016 09:17  

@GeRony[15]: Pokud vím (a možná jsem „pozadu“), uvažovalo se o rozdělení posledního dílu na dvě, ale nakonec to bylo nakladatelem zamítnuto. Takže trojka by měla být zřejmě před Vánoci, a nebude mít 25, ale 50 kapitol, aby se zachovala „pětková symbolika.“

A opakuji, to jsou informace, co jsem „nabral na pavlači.“ Za správnost neručím.

 [15] GeRony (editor) 27.07.2016 15:18  

No tak ak ide o uzavretie takeho cyklu, tak to verim, ze sa rozrasta :D

 [14] idle (editor) 24.07.2016 11:43  

@GeRony[13]: Autorka strašila, že se jí pátý díl trochu rozrůstá, ale snad se to všechno vejde do jedné knihy. Rozbila by se tím veškerá pěti-symetrie, která tam všude je.

 [13] GeRony (editor) 18.07.2016 15:00  

@idle[11]: Piaty diel je teda posledny? Uz vidim predobjednavky, ze kniha vychadza 31.07.2016, takze zrejme budu Vianoce skor ako na Vianoce :D Tak opravene na Martinuse na Oktober :(

 [12] GeRony (editor) 16.06.2016 09:22  

@idle[11]: Nooo, tak otazka je, kolko mi bude trvat, kym precitam tie predchadzajuce 4 :D Inak, dakujem za odpoved.

 [11] idle (editor) 15.06.2016 15:00  

@GeRony[10]: Pátý díl prý ještě není dokončený, takže pospíchat asi zatím nemusíš. Tipuju to tak na Vánoce.

 [10] GeRony (editor) 15.06.2016 14:59  

Tak, neviem niekto, kedy bude seria kompletna? Aby som vedel, kedy mam zacat citat :D

 [9] Laxik 22.01.2015 14:42  

@idle[8]: Hloupost. V celé sérii není nikdo, koho by opravdu zajímaly informace. Tak proč by se o ně měl zajímat čtenář? :-)

 [8] idle (editor) 25.11.2014 09:19  

@Laxik[7]: No já si nejdřív počkám, jak se to všechno vyvrbí. :)

 [7] Laxik 24.11.2014 23:00  

Tak co, lidi, kdo ještě fandíte Lodím? K čertu s lidstvem! :-)

 [6] pull 30.11.2013 18:21  

@idle[3]: a během srpna pátý :)

 [5] BorgDog 30.11.2013 17:42  

Mám aktuálně rozečteno. Rozhodně bych se nezlobil. :-)

 [4] Dilvermoon (editor) 30.11.2013 17:12  

@idle[3]: Mezi by se jistě vešel. Ano.

 [3] idle (editor) 30.11.2013 16:37  

@Dilvermoon[2]: Já bych řekla, že ten květen je ideální příležitost – ovšem pro čtvrtý díl. Třetí by se mohl vejít mezi. ;)

 [2] Dilvermoon (editor) 30.11.2013 16:11  

@pull[1]: Nadějný je květen. U příležitosti knižního veletrhu.

 [1] pull 30.11.2013 16:01  

Doba mezi vydáním prvního a druhého dílu byla reader friendly. Nebude doba mezi vydáním dvojky a trojky ještě přívětivější?

1
Po diskuzní stránkách se můžete pohybovat také pomocí šipek na vaší klávesnici:
stránka starších příspevků = šipka vpravo
stránka novějších příspěvků = šipka vlevo


WebArchiv - archiv českého webu