série » Expanze
v Top10 4
hodnotilo: 29
84%
prebal knihy prebal knihy prebal knihy prebal knihy prebal knihy prebal knihy prebal knihy prebal knihy prebal knihy prebal knihy Série má více dílů = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Expanze

Autoři: James S. A. Corey

originální název: The Expanse

počet dílů v sérii: 10

vyhledávací pomocník:
český název: Google, NKC, Wikipedie CZ
originální název: Google, NKC, Wikipedie EN

odkazy: 1x [recenze], 2x [seriál], 1x [info]

Komentáře:
Madam Brbla  | **** 26.02.2015 11:41

Z mého hlediska jedna z nejpovedenějších space oper, co se v posledních letech vylouply ze spisovatelských hlav. „Leviathan se probouzí“ mě nadchnul, nabídnul napínavou detektivní zápletku s výrazně hororovým kořením a ve dvou dějových liniích konfrontoval cynického detektiva Millera s idealistickým naivkou a čerstvým kapitánem lodi Jimem Holdenem, který poněkud nedomýšlí důsledky svých slov a činů. Reálie budoucnosti působí uvěřitelně a k dokonalosti knize (imho) chybělo málo.
V „Kalibánově válce“ způsobí krvavý incident na Ganymedu rozhození křehkých politických sil mezi Zemí a Marsem. Holden zde nemá psychickou protiváhu a tak jeho kapku ťulpasovité chování tolik nevyčnívá. Lépe poznáme jeho malou posádku přivlastněné lodi Rosinante a hlavně budeme se zoufalým vědcem z Ganymedu pátrat po unesené dceři. Ve druhém díle ubyla hororová složka na úkor politiky, děj sledujeme i prostřednictvím pozemské političky a marťanské mariňačky. Více postav a linií, roztříštěnější příběh, méně hororové atmosféry – to jsou hlavní důvody, proč druhý díl „Expanze“ hodnotím o poznání hůř proti předchozímu.
Pro „Abaddonovu bránu“ platí v podstatě totéž, horor už v příběhu prakticky nenajdeme a těžištěm děje jsou lidské půtky. Čtivost se nevytratila, čtenář je stále udržován v napětí, co bude dál (skoro každá kapitola končí háčkem), jen už to zkrátka není taková pecka jako „Leviathan se probouzí“. I tak si celá trilogie udržela vysoký standard a mé celkové dojmy kolísají mírně nad 80%.



WebArchiv - archiv českého webu