kniha » Magický krystal
v Top10 5 | chce si přečíst 7 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 130
hodnotilo: 148
82%
Magický krystal Více vydání = více obálek.

Robert Anthony Salvatore

Magický krystal

série: Forgotten Realms - Planina ledového větru
díl v sérii: 1
kniha patří do světa: Forgotten Realms

Kategorie: fantasy - hrdinská fantasy - pro děti a mládež

originální název: The Crystal Shard
originál vyšel: 1988

vydání: Návrat -> (web) 1997; Fantom Print (web) 2006; Fantom Print (web) 2009

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
KainIX  | *** 18.08.2007 20:56

Od téhle knihy jsem docela dost čekal, ale zklamala mně :( Děj se točí kolem mocného krystalu Crenshinibonu s jehož pomocí chce podřadný čaroděj Akar Kessell dobýt Desetiměstí. Jeho plány mu však chce překazit temný elf pohrdající svou vlastní rasou, Drizzt Do'Urden a je zcela zjevné, jak to asi dopadne. Svět ForgottenRealms znám hlavně z her Neverwinter Nights a tak jsem se na tuto knihu hodně těšil. Přistupoval jsem k ní s vědomím, že se jedná o autorovu prvotinu a že již vyšla poměrně dávno, přesto jsem se ke konci musel přemáhat, abych ji vůbec dočetl. Salvatore u mně prostě nezabodoval. 50%.

Marfy  | *** 29.05.2008 11:01

V této knize je asi nejvíce cítit buď špatný překlad anebo špatné vyprávění autora. Děj má spád a slušné nápady, ale podáno je to nemastně, neslaně a navíc čas od času dost pateticky a někdy až směšně.

Speedemon  | **** 03.11.2009 20:53

Mně se to líbilo. Ve chvíli, kdy potřebujete číst něco nenáročného, jednoduchého a bez složitých dějových kliček, je tohle ideální volba. Vše plyně ubíhá a i když si k postavám nenajdete cestu, určitě vám nebudou nijak vadit. Jako začátek trilogie se to jeví slibně.

Wolfenstein 3D  | ***1/2 04.07.2010 19:10

Zatial najslabsi diel serie. tak ako ma prvy diel prijemne prekvapil, a dalsie dva jemne sklamali, stvrta cast pokracuje… pockat, TOTO je prvy diel :-)

Na knihe je naozaj vidiet, ze sibenicny termin, ktory autor mal na napisanie (6 tyzdnov) je privelmi tazky oriesok pre debutujuceho autora a dej miestami, najma v prvych castiach knihy sklzava k skratkovitosti a uponahlanosti. Fakt je, ze sa v tretej knihe ukludnuje a rozpoveda, celkom prijemny fantasy pribeh, ktory mohol byt este lepsi, ak by mal autor viac casu.

Kolisava tendencia diela vo mne vsak zanechala pozitivny dojem a preto som si dovolil aj mierne nadhodnotenie knihy. Za velmi pozitivne vnimam to, ze kniha vo mne vzbudila zaujem o postavu drizzita, ktory si ma celkom ziskal v prvej trilogii. Rozohrala dobuducna mozne zapletky a koncom dokazala ako tak zaplatat dieru zo zaciatku.

Magicky krystal je oddychovka. Je to prijemne citanie v zaujimavom settingu, z ktoreho mam tolko prijemnych a nezabudnutelnych spomienok. Je to prvotina, ktora dejovo kolisa, ale dokaze zaujat. Nieje tak dobra, jej ako predkracovanie, avsak zanechava vo mne nadejny pocit buducich dobrych pokracovani. Sama o sebe je skoro priemernou knihou, ale v kontexte serii sa jej nedostatky stratia.

Takze trochu metagamersky a zufalo neobjektivnych 7/10

GeRony  | **** 09.06.2011 09:23

Premyslal som medzi 70% a 80%, ale nakoniec, kedze mam slabost pre Drizzta, som dal 80%. Suhlasim s vacsinou predchadzajucich komentarov. Na knihe je citit, ze je to prvotina Salvatoreho o Drizztovi, su tam mensie odchylky v ramci postavy oproti predchadzajucej trilogii. Takisto Drizzt je po prvky krat „iba“ jednym z viacerych hrdinov. Prva polovica knihy mala nizsiu uroven, ale postupne gradovala a druhu polku som preluskal za chvilku. Stale sa jedna o oddychovu dobrodruznu fantasy a v tejto kategorii je jednoznacne na poprednych miestach… Hor sa do dalsieho dobrodruzstva!

veere  | ***1/2 20.10.2011 12:01

Knize u mě zvláště ubližuje to, že jsem ji četl až po výborné sérii Temného elfa, a v této Salvatorově prvotině jsou postavy nedotažené a celý děj takový divný, nenapínavý, prostě ušitý horkou jehlou…

Ekyelka  | ***1/2 31.03.2013 17:33

Prokousávám se sérií knih o Drizztovi (přesněji vydáním Fantom Printu, toto konkrétní je z r. 2009) postupně – a oproti všem třem částem trilogie Temný elf byl tento „pokračující“ příběh o Drizztovi o něco slabší. Nejen původní okouzlení daným světem a charaktery polevilo, objevila jsem i některá nahluchlá místa, z nichž je cítit, že Magický krystal vznikl dříve a přímo bleskově. Přesto jde o příjemné čtení, obsahující většinu toho, pro co jsem si Salvatoreho ságu o drowovi lehce zamilovala.



WebArchiv - archiv českého webu