kniha » Knihy krve IV-VI
chce si přečíst 3 | má v knihovně 38
hodnotilo: 23
75%
Knihy krve IV-VI

Clive Barker

Knihy krve IV-VI

série: Knihy Krve
díl v sérii:

Kategorie: fantasy - horor - povídková sbírka

originální název: Clive Barker's Books of Blood, Vols. IV-VI
originál vyšel: 1985

vydání: Beta (web) 2009


Komentáře:
Lucc  | **** 13.05.2010 08:43

Rád bych trochu utlumil (mé) nadšení z toho, že jsou Knihy krve konečně kompletní. Podle mého soudu jsou poslední 2 díly nejslabší z celé řady. Škoda, že se je přece jen nepodařilo vydat Laseru s ilustracemi Juraje Maxona, které přidaly Barekrovu dílu ještě kus temné imaginace a pozvedly úroveň knih. Možná je mé chladné přijetí nových dílů dáno i faktem, že je čtu v jiném věku než první 4, prostě už mi ty příběhy nepřipadnou tak zajímavé a šťavnaté. Ale i prostým porovnáním IMHO nejlepších povídek klidně jen ze čtyřky (Věk touhy, Revoluce těla) a nejlepších povídek z pětky a šestky dohromady (Poslední iluze, Madona) mi sílou své nosné myšlenky a precizností zpracování jasně vychází jako vítěz čtvrtý díl. A to hrál v oslabení. Další nevýhodou je, že slušná povídka Zapovězené už česky vyšla, a to v perfektní antologii Hlas krve. Suma sumárum jsem docela zklamán. A to ani nemluvím o hnusné obálce Beťáckého vydání a nadprůměrném množství překlepů a dalších redakčních chyb.

BoredSeal  | **** 17.05.2010 11:34

Fanoušci Barkera se konečně dočkali, i když za cenu, že pětka a šestka v knihovně nebudou v takovém tom výtvarně ujetém vázání. Většina povídek mě nadchla a je znát, že autor je v době psaní pětky a šestky literárně nadupaný, že už je mu forma povídky malá. Co povídka, to zcela originální nápad, jak už jsme u nadupané představivosti Barkera zvyklí.

Madam Brbla  | ***1/2 12.01.2012 21:41

Dobře si pamatuji, jak mě k sobě přikovala „První kniha krve“, šlo o mé první setkání se splatterpunkem a takto morbidní tvorbou vůbec. Byla jsem tehdy mladá, spíše ještě děcko, neměla jsem načteno, ale existuje jediný důvod, proč se ke knize nevracím: její povídky mi utkvěly v paměti příliš silně. Uběhlo neuvěřitelných 17 let a já si pořád pamatuji detaily z většiny oněch prvních příběhů. Žádné z pokračování už ve mně nevyvolalo takovou fascinaci a to platí i pro „Knihy krve 4–6“. Dojem z povídek se nejčastěji pohyboval kolem 70% a žádná z nich se mi nedostala pod kůži natolik, abych si za 7 let řekla „Ty vole, to byla síla!“, natož za 17 let… Barker je skvělý řemeslník, jenže já od něj čekám něco víc, ne pouhou rutinu bez jiskry někdejší výjimečnosti. Nebo je chyba ve mně? Otupěla jsem a už mě nic nedokáže šokovat a nadchnout? To radši doufám, že Barkerovi chcípla múza! Ohledně Luccem zmíněných redakčních přehmatů – zažila jsem i horší, ohledně překladu nemám vážnějších výhrad, akorát sem tam byly postavy oslovovány a přitom jejich jméno zůstalo po anglicku v prvním pádu, ohledně obálky – je fakt hnusná. Nejsem kdovíjaký fanoušek Maxonovy tvorby, ale dávala „Knihám krve“ punc umění, zatímco tohle je čirý nevkus. 71%

lenivec  | * 27.09.2013 15:02

Barkerové poviedky po tejto knihe čítam už len z núdze. Niektoré jeho romány sú skvelé a iné zase nudné. Poviedky väčšinou nezaujímavé.



WebArchiv - archiv českého webu