kniha » Tajná historie Moskvy
chce si přečíst 1 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 16 | antikvariát
hodnotilo: 14
60%
Tajná historie Moskvy

Ekaterina Sedia

Tajná historie Moskvy

Kategorie: fantasy

originální název: The Secret History of Moscow
originál vyšel: 2007

vydání: Triton (web) 2009

odkazy: 1x [ukázka], 4x [recenze]


Komentáře:
Gaarq  | **** 12.11.2009 19:35

osvěžující kniha. solidní fantasy, která neubíjí žádným klišé, má svou hloubku a přesah, spoustu kouzelných momentů (hlavně různých způsobů přechodu do podsvětí). ostře se liší ve využití mytologických momentů např. od lukjaněnka, vzniká unikátní uspořádání světa, kde se originálně řeší existence „jiného“ světa paralelního s naším. a jeho obyvatelé a důvody, proč tam jsou posunují tuto knihu výrazně mezi vážnou literaturu. autorka se velmi civilně, stručně a s nadhledem vypořádává s ruskou minulostí i přítomností. celkový dojem mi zkazil jen závěr, sice má svou sílu i opodstatněnost, ale přijdou mi nevyužité. asi dvě stránky konce jsou dosti ordinérní americký hepík, kde všichni prohlédnou a všichni najdou správnou cestu. no nic, ten zbytek je podstatně lepší.

co mě mrzí je zápas překladatelky s ruskými reáliemi psanými anglicky. většina osobních jmen (až asi na jedno) jsou ok, ale hodně pomístních jmen je zmršeno „nerozklíčováním“ anglické transkripce ruských jmen (např. z ulice tverské je tu tverskajská; ang. tverskaya)

Miss Utahraptor  | ****1/2 12.01.2010 17:56

Zpočátku jsem myslela, že jsem si nadělila dobrou, leč průměrnou knížku. Jak jsem se však dostala za polovinu, můj názor se zlepšoval a zlepšoval. Ne, nejde o nijak extra převratné dílo. Nic takového nečekejte. Mně se to ale takovým zvláštním způsobem líbilo a to dokonce natolik, že nebýt toho výše zmiňovaného nepřesného překladu (viz. komentář od Gaarqa)a pár chybiček tisku, hodnotila bych plným počtem.

P.S.: A nejlepší byl Mrazík. Nastěnka by se divila… :D

Roggy  | ** 09.01.2014 10:46

Na začátku to vypadalo hodně zajímavě. Doporučeno kamarádem, sáhnul jsem po téhle knize, začal číst, dokousal se asi do půlky… a po dvoudenní pauze se už nedokázal vrátit, protože mi vlastně bylo úplně jedno, jak to nakonec dopadne. Neříkám, že to je špatná kniha, jen prostě nedokázala chytnout. Škoda toho. Ale třeba se k ní ještě vrátím.



WebArchiv - archiv českého webu