kniha » Budiž vám Měsíc lehký
chce si přečíst 2 | má v knihovně 55
hodnotilo: 74
69%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Minotaur
Budiž vám Měsíc lehký
Sestavil/i:

Josef Pecinovský

Budiž vám Měsíc lehký

série: Agent JFK
díl v sérii: 21

Kategorie: sci-fi - antologie

vydání: Triton (web), EF 2009

odkazy: 2x [ukázka], 5x [recenze]


Komentáře:
Mrowka  | ***1/2 02.12.2009 14:58

Já teda nejsem fanoušek JFK a tuhle knížku jsme si koupil jenom kvůli Pecinovskému, takže nemůžu posoudit, jak zapadá do série samotné, ale dobrá zpráva pro čtenáře jako já je, že se to hezky čte i bez znalosti historie JFK.

Sirius  | *** 04.12.2009 20:44

Čekal jsem, že to bude větší průser, ale nakonec se z toho vyklubalo docela příjemný čtivo. Děj svižně utíká, nápady taky dobré, akce není špatná. Nicméně po báječné dvoudílné Odplatě je to zase pořádný pokles v kvalitě. Inu, není spisovatel ten, co by se zavděčil všem. Nechci panu Pecinovskému křivdit, ten odvedl brilantní práci a neponechal nic náhodě, takže si (narozdíl od jiného klasika české sci-fi) pořádně nastudoval JFK reálie a pochopil o čem to celé vlastně je. Takže tak…

Majkl  | **1/2 09.02.2010 20:32

Tento diel JFK na mňa zapôsobil… rozporuplne. Na jednu stranu, je tu obrovský potenciál stanice na Mesiaci – je tu možnosť vybudovania slušnej atmosféry. Príbeh sa čítal relatívne dobre, nápad je slušný a samotné finále sa mi dosť páčilo – bez boja, ale zato s pôsobivou ukážkou zákona paralelných svetov. Na druhej strane, chovanie agenta JFK sa mi nepozdávalo. Jednu chvíľu jedná tak, druhú inak (napr. možnosť odpočúvania – v jednej chvíli si myslí, že v Agentúre (!) je úplne bezpečno, o chvíľu nato už rozmýšľa o možnom odpočúvaní, v jednej chvíli je netrpezlivý (Edwards) a pri ďalšej osobe už nie (veliteľka stanice). Samotný príbeh po návšteve Luny C bol (aspoň pre mňa) často zmätený, budovanie paranoidnej atmosféry prepojených Mesiacov už nepokračuje (škoda, preškoda), na môj vkus tam bolo často minimum dialógov a veľké náhody. Tiež mi nesadlo mierne povedané absurdné vysvetlenie Schimdtovej návštevy pornostránok a časté opakovanie možnosti sexuálneho harašmentu. A súhlasím, po vynikajúcej Odplate je tu poriadny rozdiel. Skrátka, Pecinovského JFK ma nenadchol, ale čitateľov Pecinovského zrejme nesklame.

FerryH  | ***1/2 26.05.2010 01:56

slusne, ne zrovna excelentni jako JFK od Nemce (Stín legendy) a Bartose ale slusne… podle recenzi jsem cekal nejaky prusvih a… nekonal se…! dobre se to cetlo a jedinou vyhradou by snad mohlo byt to, ze je to psane stylem Zlate ery SF … teda tak trosku, pro dnesniho cynickeho ctenare, „naivni SF“… to je asi take duvod podstatne vetsiny zapornych reakci a komentaru… ja jako old scifista jsem na tehle literature odrustal (stejne jako Pecinovsky) tak me to neprislo divne a nejak zle… :O))

kazdopadne TAK ‚divne‘ jako jsou JFK od Neffa, Prochazky ci Francove tento dil neni… soudneho ctenare neodradi a pokud se pripravi na mirnou naivitu ala Zlata era SF (50ta a 60ta leta) tak snad i potesi…

SiriusChico  | **1/2 04.03.2011 10:58

Pěkně čitelné, ale bohužel není tenhle díl nijak více výrazný. Nápadů má autor více než dost, jenom to zpracovaní mi přijde takové trochu rychlokvašené. Celkově se jedná o lehce podprůměrný díl série.

Julianne  | *** 09.10.2011 14:01

Začátek slušný a atmosféra po příletu Johna na Měsíc byla příjemně lehce napínavá, průchody mezi stanicemi a mizení a objevování se různých lidí připomínaly klasickou SF koncepci s podivnými událostmi na odříznuté stanici. Poté, co John pronikl do jiného světa, to však začala být poněkud nuda. A JFK je sice úplně jiná postava ve skoro každém díle, takže nedodržení charakteru nelze nikomu vyčítat, ale tady byl snad až příliš „předpisový“ a nepříliš zajímavě pojatý.

avatar2  | *** 23.01.2016 14:17

Ani neurazilo, ani nenadchlo. Z tématu se určitě dalo vytěžit víc a některé věci byy jen těžko uvěřitelné (okamžité osvojení a nadprůměrné zvládnutí telepatie, ovládání tanků, boj s červem…), navíc mi příliš nesedí autorův styl. Ale kniha má spád i finále, takže zas tak špatné to není.



WebArchiv - archiv českého webu