kniha » Střet králů
v Top10 11 | chce si přečíst 10 | chce mít v knihovně 6 | má v knihovně 177
Střet králů Více vydání = více obálek.

George R. R. Martin

Střet králů

Kniha vyšla i pod názvem:
Súboj kráľov
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Píseň ledu a ohně
díl v sérii: 2

Tento svazek obsahuje díla vydaná samostatně: Střet králů 2, Střet králů 1

Kategorie: fantasy

originální název: A Clash of Kings
originál vyšel: 1997

vydání: Talpress (web) 2011; Tatran (web) 2014; Argo (web) 2017; Argo (web) 2017

odkazy: 4x [recenze], 1x [ukázka]


Komentáře:
Julianne  | ***1/2 03.08.2011 12:40

Musím se přiznat, že ačkoli Hra o trůny mě téměř nadchla, Střet králů už mi tak skvělý nepřipadal. Méně intrik, více magie. Mnohem víc magie – a v tom je ten háček, alespoň pro čtenáře jako já, který si v první části ságy vychutnával mocenské boje uskutečňované šeptem a za zavřenými dveřmi, a ne meči a magií. Tato kniha začíná linií s podivnou čarodějkou, vyskytne se v ní bezpočet duchů, ohniví mágové, měnitelé tváře a jiné „magické rekvizity“. Hodně karet se odkrývá, a tak se dočkáme méně nepředvídaných zrad a otoček… Jediná významná se dá předem celkem dobře předvídat. Celkově je Střet králů předvídatelnější než Hra o trůny. Pořád je to velmi dobré napínavé čtivo se zajímavými postavami, které rozhodně nejsou černobílé, ale doufám, že Bouře mečů se alespoň částečně vrátí k začátku série (a že HBO si v případě Střetu králů poradí s fantasy prvky…).

Tyrion Huxley  | ***** 15.09.2011 19:02

Musím sa s hanbou priznať, že ku Piesni ľadu a ohňa som sa dostal až cez úchvatný seriál od HBO. Ešte horšie je to, že z Hry o tróny som, napriek jej obrovským kvalitám, prečítal iba polovicu. Jednoducho sa mi nechcelo čítať to isté, čo som videl, keď seriál končil takými krásnymi zvratmi. Avšak druhý diel som už hltal jedna báseň. Takmer všetko, čo bolo v jednotke dobré je tu ešte lepšie. Veľa zvratov, viac bitiek, viac epiky, ešte viac realistických postáv, samozrejme viac mágie a samozrejme viac kráľov, ako je zdravé. Robb Stark totiž nieje jediný, kto neuznal Joffreyho ako právoplatného dediča trónu. Do hry sa zapájajú aj dvaja bratia zosnulého Roberta Barthadeona. Keď si k epickému deju pripočítam aj úžasný štýl Georga R.R.Martina, tak ako výsledok tu mám knihu, ktorej neudeliť 100% je neodpustiteľný hriech.

SiriusChico  | ***** 04.01.2012 17:09

Skvělé pokračování skvělé série. I když mě zpočátku trochu vyrušilo přidání nových postav nakonec se ukázalo, že to je jenom dobře, protože autor se s nikým nemazlí a nikdy tu nevíte kdo umře.

epco55  | ****1/2 30.01.2012 08:43

Po dočítaní Hry o trúny som si zakázal chytiť Střet králu do ruky skôr ako prečítam minimálne dve iné knihy. Skoro som to dodržal. Ako náhle sa človek ponorí do sveta ktorý Martin vytvoril, cíti sa v ňom ako doma a každé prerušenie je nepríjemne mučivé. Hra o trúny skončila seriálovo, clifhangerom ako sviňa, ktorý zanechal postavy v situáciách, ktoré si doslova pýtali odpoveď na otázku a čo ďalej. A Střet králu na túto otázku odpovedá a samozrejme nastoľuje otázky ďalšie. Postavy ktoré prežili sa vracajú a pribúdajú nové, niektoré majú na dej dopad väčší iné menší. Intriga strieda intrigu, bitky sa odohrávajú ako na stránkach kníh tak aj na pozadí a o niektorých sa dozvedáme len tak mimochodom, medzi rečou. Svet, ktorý Martin vytvoril nestagnuje, je dynamický a vyvíja sa, a tak postavy sú nútené vyvíjať sa tiež, konať pod vplyvom nových situácií. A to činí ten svet a knihy ktoré ho opisujú uveriteľnými a neskutočne čítavými. Draci sa vrátili, mágia je na vzostupe a príbeh pokračuje.

Sirius  | ****1/2 25.03.2012 11:46

Ne tak dobré jako první díl, ale pořád skvěle napsaná fantasy, která se čte jedním dechem. Jsem moc zvědavý, co postavy čeká dál

Erik1131  | ***** 15.04.2012 18:38

V druhej knihe je oveľa viac mágie ako v prvej. Mocenské boje pokračujú, vy všetko sledujete z pohľadu viacerých postav a k tomu sa dozvedáte aj veľa z histórie sveta a postav. Zase plný počet.

mike87  | **** 07.06.2012 21:02

Pokračování Hry o trůny se nese ve stejném duchu jako díl první, a čtenáře vrhá do již známého děje. Každá postava je vykreslena úplně božsky a myslím, že není nikdo kdo by si tam svého oblíbence nenašel. Mě osobně nejvíc baví část s Tyrionem ale Jon Snow za to taky stojí. Vyvvrcholení knihy je pak skvělé a člověka nutí doufat, co bude dál.

Majkl  | **** 28.06.2012 07:48

Zo začiatku nie tak dobré ako jednotka, neskôr ešte lepšie, hodnotenie preto ostáva rovnaké. V tomto dieli som zaznamenal dve zmeny – pribúda mágia aj postavy, ubúdajú intrigy, resp. sú priehľadnejšie než v prvej knihe. S mágiou a inými pribúdajúcimi fantasy prvkami nemám problém, keďže je tu v malej miere a len pomaly získava svoju predošlú moc. S postavami je to však iné. Ako som sa dočítal v iných komentároch na túto sériu, Martin pridáva mnoho postáv, chce opisovať všetko z pohľadu viacerých strán, čo nie je zlým nápadom, pokiaľ je to efektívne. Už v druhej knihe som získal pocit, že dej je naťahovaný, dlho sa nič nedeje, a čo je horšie – niektoré zaujímavé nové postavy majú v knihe menej priestoru, než mi je milé (napr. Davos Pond, hajzlík Theon – mimochodom, Theonova postava a dej s ním je po psychologickej stránke skvelý). Viem, že prirovnávanie so súčasnou modlou fantasy, s Eriksonom, nie je fér, ale nemôžem si pomôcť – zlatý Erikson a jeho viacmenej pravidelé striedanie dejových línií. Taktiež som mal problém s dejom, keďže motivácia viacerých postáv je rovnaká, získať trón. No čo už. Spomedzi postáv som si opäť užíval Tyriona, prekvapil ma Theon, mierne nudila Catelyn a zaujala ma Cersei. Som zvedavý na tretí diel, ale mám taký dojem, že s kupovaním ďalších dielov budem opatrný a skôr si ďalšie knihy vypožičiam. Zatiaľ totiž nevidím dôvod, prečo by som mal čítať tieto knihy druhý krát.

Izmalius  | ***** 12.06.2016 16:18

Rozhodně jedna z nejlepších knih co jsem doteď četl. Magie je použita v rozumné míře a do světa patří. Až na výjimky je vše řešeno starou dobrou cestou hrubé síly nebo diplomacie. U žádné postavy jsem neměl pocit, že by měla málo prostoru na úkor někoho jiného. Je pravda, že u některých oblíbených postav bych si nechal líbit více stran nebo kapitol, ale jako celek kniha krásně odsýpá a zapadá do sebe. Postavy a jejich chování je na špičkové úrovni. Jediný problém mám s nízkým věkem některých hlavních postav a jejich přehnané autoritě. Nejvíc mi to vadí asi u Robba Starka. Zajímavé je, že příběh některých postav se od seriálového zpracování hodně liší. Oproti seriálu se dozvíte mnohem více informací a pochopíte i události, které seriál nevysvětlil dostatečně. Tuto knihu doporučuji a velice brzy budu pokračovat Bouří mečů.

Methat  | ****1/2 30.09.2016 14:19

Kvalitne napísaná kniha. Keďže to písal G.R.R.Martin, viete, že sa to bude výborne čítať. Osobne to bol pre mňa horší diel než prvý, tých zvratov tam nie je až tak veľa, no postáv teda veľa pomrelo a som zvedavý, s kým bude Martin ťahať sériu (ale je tam ešte veľa dobrých postáv: Rob, Bran, Tyrion, Catelyn). Teším sa na ďalší diel, no musím si dať od série pauzu, pretože ma nebavila až tak, ako som očakával. Aj tak mám čas, kým Martin dopíše ďalšie knihy, takže sa nemusím ponáhľať…



WebArchiv - archiv českého webu