kniha » Akce L
v Top10 1 | chce si přečíst 2 | má v knihovně 34
hodnotilo: 27
68%
Akce L Více vydání = více obálek.

František Běhounek

Akce L

Příběhy z atomového věku

Tato kniha je částí i jiných knih: Dům zelených přízraků / Akce L

Kategorie: sci-fi - pro děti a mládež

vydání: SNDK 1956; SNDK 1962; Albatros (web) 1972


Komentáře:
Martrix  | **** 18.01.2011 11:18

Ideální četba pro začínajícího čtenáře sci-fi. Malý průvodce významnými objevy, které směřují k závěrečnému příběhu. Z knihy číší nadšení z pokroku, ale zazní i varování ze zneužití nových technologií.

Pátrač  | **** 10.06.2014 21:53

Běhounek nebyl jen tak někdo, byl to účastník Nobileho polární výpravy, která se na vzducholodi pokusila dosáhnout severního pólu.

Tato kniha odráží tehdejší dobu, plnou nadšení z budování světlých zítřků a dnes už asi mnoho lidí neosloví. Ve své době to byl bestseler a stály se na ni fronty. V knihovnách nebyla k sehnání jinak než v slouhé frontě. Mě se líbila, stejně jako další jeho knihy.

Ale i tak si mysím, že by její přečtení nebyl úplně ztracený čas.

ViP  | **** 14.04.2018 17:42

Typická 50. léta… v dobrém i zlém. (doporučuju co nejstarší vydání, pokud možno nekontaminované rozvojem kosmonautiky, t.j. ideálně to z roku 1956)

V té době to muselo být malé zjevení – je docela zajímavé, že se Běhounkovi podařilo do knihy „propašovat“ nezanedbatelné množství odkazů na různé „západní“ záležitosti a že kupodivu to není až tak čistokrevná a destilovaná komunistická propaganda jako v mnoha jiných případech.

Je rovněž docela zajímavé, že se přes veškerou snahu o vědeckou věrohodnost vloudilo autorovi do textu několik celkem solidních bot (na které ovšem nebudu upozorňovat, ono to není těžké odhalit).

Sherudan  | *** 20.06.2022 17:30

Jako kluk jsem tuhle knihu miloval a půjčoval si ji z knihovny pořád dokola. Na rozdíl od jiných nezaúřadovala nostalgie a vnímám ji dnes jako prvoplánovou agitku, nicméně řemeslně zručnou natolik, že si své body zaslouží.



WebArchiv - archiv českého webu