kniha » Volání Cthulhu 2
chce si přečíst 6 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 43
hodnotilo: 31
92%
Volání Cthulhu 2 Více vydání = více obálek.

H. P. Lovecraft

Volání Cthulhu 2

Příběhy a novely z let 1927 - 1930

série: Spisy H.P.Lovecrafta Albatros
díl v sérii: 3

Tato kniha je částí i jiných knih: Sebrané spisy H. P. Lovecrafta - Box

Kategorie: povídková sbírka

vydání: Plus (Albatros Media) (web) 2012; Kniha Zlín (web) 2021; Kniha Zlín (web) 2023

odkazy: 3x [recenze]


Komentáře:
Strýček Biolit  | ****1/2 23.08.2012 18:34

Další díl vázaných spisů mistra Lovecrafta. Co k nim říct? Obsahují druhou část – doslova – nepopsatelného nakladatelského zvěrstva (tedy druhou část rozděleného Ch. D. Warda), notoricky známou Hrůzu v Dunwichi a dvě sci-fi koketování s mimozemskou rasou + 4 kratší práce. Slabinou této knihy jsou právě ony kratší práce, na nichž je vidět Lovecraftovo vyčerpání z psaní těch dlouhých – proto ne 100, ale pouhých 90 %. K delším není co dodávat, to jsou perly a pokud je budete číst v noci, tak mohou lehce děsit i dnes.

Jako vždy, kniha je hezky zpracována, bílý papír a mě osobně potěšila i správně brčálová barva obalu. Pochvalu zaslouží i korektoři/ja­zykoví redaktoři, protože překlepů je tu naprosté minimum. A tak jediné, co zamrzí, je datum vydání – poměrně vzdálené od první knihy třetího svazku – díky kterému můžou vypadnout události/posta­vy/souvislosti z prvního dílu Warda.

louza  | ***** 09.10.2019 15:40

Druhá část Lovecraftova zlatého literárního období je možná maličko naštípnutá nedotaženými kraťasy jako je Potomek, nebo Prastarý lid, ale hlavní těžiště knihy jsou bezpochyby kultovní práce jako Barva z kosmu, nebo Hrůza v Dunwitchi, které přestály zkoušku časem na výbornou. Autorův mýtus se rýsuje v mnohem podrobnějších konturách, povídky do sebe zapadají jak skládačka tvořící neskutečně bytelnou mozajku vitráže do temných světů jaké se od autorovy smrti na scéně za téměř století neobjevily. Práce z tohoto období jsou jako celek neoddiskutovatelná a po právu ctěná legenda.



WebArchiv - archiv českého webu