kniha » Lunapark
chce si přečíst 3 | má v knihovně 6
hodnotilo: 5
92%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Fantasya.cz
Lunapark

Richard Laymon

Lunapark

Kategorie: fantasy - horor

originální název: Funland
originál vyšel: 1989

vydání: Classic 2012


Komentáře:
trudoš  | ****1/2 13.12.2017 18:43

Zvráceně dokonalé, úchylně strhující, vysloveně brakové a přitom makabrózně geniální. Richard Laymon je jednoduše král škváru a buď jej milujete, nebo nenávidíte, přičemž obě skupiny mají pravdu ve všech svých argumentech pro i proti. Na obranu autora musím říct, že jen málokdo dokáže rozehrát přes čtyři sta stran vanilkového splatterpunku, okořenit to sexy erotikou a ještě tomu dát fazónu zábavného čtení. Zápletka s psychopatickými houmlesáky řádícími v posezónním lunaparku má prostě něco do sebe, přestože je natvrdlá jak zákon káže. Což mě na Laymonovi fascinuje nejvíc, ta jeho ochota jít do primitivních motivů a doufat, že s nimi uhraje děsivé divadlo. A kupodivu se mu to daří. V tomhle ohledu nemá na našem trhu konkurenci, protože to pořád je horor a ne parodie, i když mé nadšení by mohlo poukazovat právě na to druhé. Jediné, čeho lze litovat, je fakt, že všechnu skutečnou morbiditu si tento literární principál opět nechal na velkolepé finále, které přitom natahuje, jak jen to jde.

Methat  | ****1/2 26.05.2020 09:17

Výborný horor, ktorý mi vo viacerých veciach pripomínal Kinga. A musím povedať, že ma bavil viac než King, pretože Laymon píše viac zábavne ale jednoduchšie. Kniha vyšla v 89´, písal ju Američan, tak mala super atmosféru a živo som si vedel predstaviť väčšinu scén. Záverečná vyvražďovačka v štýle S.A.W. (alebo Until Dawn) bola výborná, najviac som držal palce mojim obľúbeným dvom policajtom a Violet. Do dokonalosti mi chýbalo viac vecí – hlúpe jednanie postáv a niektoré nelogické a prehnané scény. Ale inak je Lunapark kvalitná kniha, ktorá sa oplatí prečítať. Len je škoda, že Laymon u nás málo vychádza, pritom napísal veľa noviel a kratších vecí.

Strýček Biolit  | ***** 09.01.2021 20:28

Odporný brak brnkající na nejnižší pudové struny ve čtenáři obsažené – takže parádní čtivo, plná palba a velká pochvala pro autora. Více slov netřeba.



WebArchiv - archiv českého webu