kniha » Press Enter
v Top10 1 | chce si přečíst 2 | má v knihovně 76 | antikvariát
hodnotilo: 33
83%
Press Enter

John Herbert Varley

Press Enter

Kategorie: sci-fi - povídková sbírka

vydání: Laser 1992

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
lamahe  | ****1/2 27.07.2006 10:06

Po prečítaní tejto knihy som si uvedomil zaujímavú vec. S každou ďalšou prečítanou poviedkou resp. novelou som viac a viac oceňoval autorov štýl a prístup a celej knihe by som dal lepšiu známku ako jednotlivým poviedkam separátne. Bude to asi tým, že to bola prvá kniha od autora čo som čítal, a pán Varley teda rozhodne nepíše jednoducho a triviálne, ale naopak patrí k tej skupine SF autorov u ktorých si človek niektoré „veci“ plne vychutná až na druhé prečítanie, takže nič pre fanúšikov space opery. Každá z poviedok je zaujímavá a pritom zaujmú navzájom úplne inými faktormi, ale spájajú ich dve veci (v mojom ponímaní) – sexuálno-erotický podtón, ktorý však neprekrýva nosnú líniu a zvláštna znepokojujúco mrazivá atmosféra číhajúca v príbehu, ktorá doznieva ešte dlho po dočítaní. Majstrovstvo autora vpísané do týchto príbehov je silne podtrhnuté množstvom najvyšších ocenení ktoré tieto poviedky a novely získali. Určite jedna z najlepších zbierok krátkej prózy akú som čítal.

Majkl  | ****1/2 30.08.2009 12:22

Skvelá poviedková zbierka, na ktorej mi vadila práve jedna vec – poradie poviedok. Prvá poviedka Mé oči se za mnou zavřely je geniálna. Zatiaľ som nečítal poviedku, ktorá by ju dokázala zatieniť. A v tom je kameň úrazu. Pretože je prvá a najlepšia, v ďalších poviedkach očakávate niečo podobne geniálne (aspoň v mojom prípade). Túto zbierku som dočítal dnes a to po viac než roku od prečítania prvej poviedky. Zvyšné poviedky jednoducho na prvú nestačia, ale nie sú zlé. Tak teda Mé oči se za mnou zavřely – príbeh o komunite slepých a hluchých ľudí, ktorí si vytvorili vlastný jazyk – reč tela – opisovaný normálnym človekom. Fascinujúca a nezabudnuteľná poviedka ma dokonale ohromila, záverečnú vetu si pamätám od prvého prečítania… jednoducho krása. Létajíci komando je krátka, akčnejšia poviedka, ktorá vás prekvapí silnou pointou o zlom osude ľudstva. Překupník je zas spočiatku (zdanlivo) príbeh o hľadaní novej obete pedofila, ale o tom to nie je. Nakoniec zistíte, že poviedka je práve veľmi ľudská a dokazuje, že človek nedokáže žiť bez niekoho blízkeho. Vrah barbie zas ukazuje dokonalú uniformovanosť komunity rovnakých „ľudí“, kde jeden z členov bol zavraždený. Ako zatknete pravého páchateľa, keď ho nerozoznáte od stoviek iných – odsúdiť spoločnosť nemôžete. A záverečná Press Enter je ľúbostná detektívka o veteránovi z Vietnamu a jeho šikmookej priateľke, šmrcnutá cyberpunkom a v závere totálnou paranoiou. Všetky poviedky majú na sebe štítok originality, zaujímavých tém a erotického podtónu. Ale o erotiku v tomto prípade vôbec nejde. S touto zbierkou by sa mal zoznámiť každý, kto má rád vyššie spomenuté kvality :) Len Mé oči se za mnou zavřely čítajte ako posledné, inak si zvyšné poviedky tak nevychutnáte.

Lucc  | ***** 30.07.2011 12:16

Jedna z nejlepších autorských povídkových sbírek, jaké jsou u nás k mání. Varley píše o různých tématech, přesto mají povídky jisté jednotící prvky (viz lamaheho komentář). Po formální stránce jsou všechny téměř dokonalé, jde jen o to, že některá padne člověku do vkusu a nálady víc, některá méně. Milovníci kvalitní a čtivě SF by si tenhle klenot rozhodně neměli nechat ujít. Už jenom kvůli množství cen, které za povídky z této útlé sbírky autor obdržel. Tentokrát koresponduje jejich udělení s opravdovou kvalitou.



WebArchiv - archiv českého webu