kniha » Proti proudu času
chce si přečíst 2 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 8
hodnotilo: 10
79%
Proti proudu času

Ray Bradbury

Proti proudu času

Kategorie: sci-fi - povídková sbírka

originální název: The Toynbee Convector
originál vyšel: 1988

vydání: Baronet (web) 2000


Komentáře:
jasonix  | **** 11.11.2021 09:48

Přemýšlel jsem, co mě na Bradburyho povídkách tak fascinuje. Asi to, jak jeho fantaskno tak samozřejmě koexistuje s všední, banální realitou. Jako když na suchém pařezu rozkvete kapradí (Nastěnko, sorry). Efekt se pak podobá manýristické malbě. Podobně ale dokáže R B. emoce a atmosféru exponovat i v kouscích zcela nefantaskních.

Tahle sbírka nabízí, až na dvě hezky vousaté výjimky, pozdní autorovu tvorbu. Námětová i kvalitativní rozkolísanost je téměř seismografická. Dal by se z toho vydestilovat mnohem kvalitnější koncentrát o třetinovém rozsahu. Jenže když teď tuhle knížečku těžkám v ruce, mám z ní hřejivý pocit. Jako po setkání se starým kámošem, jehož historky už znám jako svoje boty, ale i tak je chci slyšet. Jedinec, odkojený Pampeliškovým vínem a propadlý kouzlu Kaleidoskopu, asi nedokáže přistupovat moc kriticky k někomu, kdo je pro něj tak trochu plukovníkem Stonesteelem. Takže to po mně radši nechtějte! :)

Vychutnal jsem si (jak se dalo čekat) hlavně ty méně realistické záležitosti. Úplně nej: Sbohem, Lafayette. Dojala mě. Standardně mě postrašily: Věc na schodech a Padací dvířka. Pobavily: Víla smrti a Orient expres, úspěšně parafrázující a parodující gotický román; a příjemně ironická parodie na časovku Toynbeeho konvektor (tak se v originále jmenuje celá tahle sbírka). Krásně mě pohladila vykopávka Příběh lásky, která by dokonale zapadla do Marťanské kroniky.



WebArchiv - archiv českého webu