kniha » Tma 2.0
v Top10 3 | chce si přečíst 5 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 42
hodnotilo: 71
81%
Tma 2.0 Více vydání = více obálek.

Ondřej Neff

Tma 2.0

Kniha vyšla i pod názvem:
Tma
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

Kategorie: sci-fi

vydání: Milenium Publishing (web) 2003; Albatros (web) 2007

odkazy: 2x [recenze]


Komentáře:
Hugo  | ***** 31.01.2006 00:42

Nápaditá, čtivá, originální atd… Co k téhle knize dodat? Kdo si nepřečte určitě prohloupí …

avatar2  | **** 01.10.2006 14:54

Výtečně napsaná kniha, to bezpochyby. Na můj vkus jen trochu moc pesimistická. Co se týče chování jednotlivců v době krátce po ztrátě elektřiny, tam to ještě bylo dost věrohodné. Postupně se ale Neffova vize stává stále temnější a vrchol přichází ve chvíli, kdy prezident Havel podepíše v zájmu svém i druhých rozsudek smrti nad premiérem Klausem, který je následně naražen na kůl… no, to už na mně bylo trochu dost hardcore. To, že nesdílim Neffovu vizi však knize rozhodně neubírá na kvalitě. Doporučuji.

Marc  | nehodnoceno 17.11.2007 15:59

Jak je to s Tmou? Tma která vyšla roku 2007. Se sice jmenuje Tma ale obsahově je to Tma 2.0. neboť se Neff vrátil k původnímu názvu.

uvedu zde kousek z rozhovoru s Neffem: … Neff:„Mně bylo jasné že spoustu lidí naseru, ale je to daň za jeden blbej nápad, který se "zprvu zdál dobrým“, tedy – nápad nazvat přepracovanou Tmu jako Tmu 2.0. Ono to vycházelo z namyšleného předpokladu, že čtenář se bude dychtivě zajímat, co ten Neff smolí, a bude tedy sledovat verzi 2.0 a vezri 2.1 a tak dál. Pravda je taková, že na to čtenář zvysoka prdí, takže jsem se pokorně vrátil k původnímu názvu a napříště Tma bude jenom Tma – bez čísel." … Neff:"Mezi původní verzí z roku 1998 a tou současnou je obrovský rozdíl, dalo by se říci propastný. Už konstrukčně. V prvním Tmě vystupují hrdina Honza Kryl a slabomyslná Kateřina. Ta dívenkase v ději úplně vytratí, nezasáhne do něj. To je strašná stavební chyba! V nové Tmě je to silná figura: začíná jako dítě sotva odrostlé batolecímu věku, které znásilnuje jeho vlastní fotr. Samozřejmě že taková zkušenost jí psychicky vyšine… a samozřejmě. že ve zrudných podmínkácg Tmy z ní vyroste superzrůda, a samozřejmě, že v závěru sehraje klíčovou roli!

weBRA  | ***** 05.08.2008 23:03

vrele doporucji, skvela postkatastroficka vize … uprime doufam, ze se opravdove TMY nedoziju

rozmetal  | ***** 31.05.2009 23:22

parádni knižka, docela bych věřil že by se lide mohli v podobných situacích kdy se zhroutí základní stavební prvky civilizace začít podobně chovat. docela bych uvital pokracovani z blizke budoucnosti napriklad takove treti ctrvte generace ktera uz elektriku nezazila.

irigi  | ****1/2 04.01.2010 00:42

Kniha je po simulační stránce skvělá. Vytknul bych jí snad jen jednu situaci, kterou napíšu do diskuse. Jsem autorovi taky docela vděčný, že fyzikální příčiny nepitval moc do hloubky a soustředil se na sociologické jevy – ostatně větou „Odporuje to všem fyzikálním zákonům, které známe. Co z toho plyne?“ „Že jsou na hovno.“ to moc pěkně shrnul :-)

Svarec  | *** 17.10.2010 17:48

Úvodní líčení světa po elektrické smrti je bravurní. Neff mě skrz svůj text přenesl do svého světa a já vše cítil na vlastní kůži, viděl na vlastní oči. Na tomhle je vidět, že Neff je opravdu PAN spisovatel. Bohužel ve druhé třetině se to docela rozplizne, některé postavy na dlouho zmizí, jen aby se ve třetí třetině objevili, poté co na ně čtenář skoro zapomněl. Navíc dost věcí už začalo být docela wtf (viz v jednom z komentářů zmiňované naražení Václava Klause na kůl) a já se nemohu ubránit pocitu, že autor se musel u psaní smát až se za břicho popadal… Takže první třetina excelentní, druhá nuda, třetí taky, konec to zase trochu vylepšil. Celkově ale spíše zklamání.

Durgas  | ***** 25.03.2013 10:14

Myslím, že hodnotím správnu verziu, súdiac podľa Kataríny…

Tak po dlhej dobe (ak nerátam Eriksona, ale to je čítanie oveľa ťažšie a rozsiahlejšie) ma nejaká knižka totálne zhltla a nepustila až do poslednej strany. Nápad skvelý a originálny, spracované to tiež bolo veľmi kvalitne – zdalo sa mi, že autor v následkoch domyslel snáď všetko, čo by sa pri znefunčnení elektriny aj naozaj stalo. Psychika ľudstva tu bola podľa môjho názoru vystihnutá výborne. A vyvrcholenie stálo tiež za to. Proste nemám čo vytknúť a dávam jednoznačne plnú paľbu!

Honzeecheck  | *** 10.03.2014 07:48

Na mě až zbytečně přehnaný… první verze knihy měla konec uplně nesmyslnej, tahle druhá je zase přehnaně negativní. Nevěřim prostě, že to co dělá naší civilizaci je elektrický proud. Začátek knihy je ale prostě bomba a Jindra Hřivnáč je fakt bourák. Tady by se měl Kotleta přiučit jak správně používat sprostý slova a nebejt u toho trapnej.

mato_klerik  | *** 09.05.2015 18:57

Nech vraví samotný autor čo chce, Tma 2.0 je skrátka podstatne slabšia kniha ako pôvodná Tma. Teraz nehovorím o nejakých technických serepetičkách či fyzikálnych nelogičnostiach, skrátka pôvodná kniha je literárne hodnotnejšia a jej postavy sú omnoho uveriteľnejšie.

C3PO  | *** 24.11.2016 14:32

Sice je depresivní a postavy jsou do jednoho krutý svině, copak o to, to by se dalo u post apo čekat. Ale sled událostí prostě nebyl uvěřitelný. Ani trochu! Čtivé, ale zklamalo mě to.



WebArchiv - archiv českého webu