kniha » Reputace
chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 1
hodnotilo: 2
75%
Reputace

Maroš Caban

Reputace

série: Zpátky do středověku
díl v sérii: 1

Kategorie: fantasy - LitRPG

vydání: vlastním nákladem 2023


Komentáře:
snop  | *** 22.04.2024 01:12

Předně – dá se to číst a není to ani blbé, ani strojené. To je velké plus. Kniha nicméně následuje víceméně všechna žánrová klišé (OP hlavní hrdina, rychlý postup, zrada, atd.), takže není nijak zvlášť originální. Zejména jí chybí silnější dějový oblouk – hrdinovu finální motivaci jsem moc nepochopil a děj jde v zásadě od levelu k levelu. Což je sice v rámci žánru běžné, ale právě to, jak si s tím autor poradí, odlišuje čisté jednohubky od zapamatovatel­ných knih.

Vlastně vidím jen dva větší problémy – autorova zjevná erudice v popisovaných věcech může být na překážku, pokud hodlá psát pro širší publikum. Málokdo se vyzná ve středověkém oblečení a ne každého baví takto podrobný popis šermířského duelu, když si pod danými pohyby nic konkrétního nepředstaví. Samozřejmě to lze odmítnout – proč psát pro lidi, kteří nikdy nedrželi meč? Jen to ale pak nutně vytváří příchuť fanfikce.

Ale hlavní problém je redakce a korektura, resp. její absence. Je bohužel příliš vidět, že autor není rodilý mluvčí češtiny a že knihu nečetl žádný korektor. Celý text je prolezlý slovakismy a gramatickými chybami (zejména používání špatného tvaru přechodníků, „no“ místo „ale“ a pod., „že nás chlapi destrukce tak baví“, „divina tvoří základ zdejšího jídelníčku“, „střet s lapkami“,…) a nejméně na dvou místech dojde ke „continuity error“ (např. někdo opakuje tutéž větu, nebo zjistíme, že v dialogu pokračuje jiná postava). To je velká, velká škoda. Chápu, že vydávat knihy není žádný med a spíše to peníze stojí, než vydělá, ale…

Každopádně oceňuju odvahu, proto abstrahuji od gramatiky a hodnotím pouze styl a příběh.



WebArchiv - archiv českého webu