kniha » Podobni bohům
chce si přečíst 1 | má v knihovně 46
hodnotilo: 48
80%
Podobni bohům Více vydání = více obálek.

J. M. Troska

Podobni bohům

série: Zápas s nebem
díl v sérii: 2

Tato kniha je částí i jiných knih: Zápas s nebem

Kategorie: sci-fi - pro děti a mládež

jiný (obecně známý) název: Rudá hvězda

vydání: Toužimský-Moravec 1940; Toužimský-Moravec 1943; Sfinga 1992


Komentáře:
avatar2  | ** 27.08.2006 10:05

Pokračování série Zápas s nebem. Po neplánovaném osvobození Marsu od zlého Démona se hrdinové dostanou neřízeným letem na malou planetku kde žijí třiceticentimetroví pidilidé, potom na Venuši, kde najdou dinousaury, předchůdce lidí odpovídající vyspělosti pozemským lidem z doby kamenné a nakonec neznámé, extrémně technicky vyspělé bytosti, které trojlístek hrdinů zajmou. Kniha má velmi svižný děj kypící dobrodružstvím, neuvěřitelnými objevy, lehkým humorem a všudypřítmnou elektřinou.

Dilvermoon  | **1/2 04.02.2013 22:57

Tentokrát se ocitneme na asteroidu a na Venuši. Cestu kosmickým prostorem zprostředkovává opět především elektřina ve spolupráci s „jiskřící rozsochou“. Troska nebyl žádný alibista a tak spekuluje divoce, což oceňuji. Ovšem nebyl ani vizionář. Zkrátka další dobrodružná četba, která je snesitelnější ve chvíli, kdy se ocitneme mimo kosmický prostor na povrchu planety. Zajímavá je opravdu úzká specializace hrdinů.

Když to přeženu vymyšleným dialogem:

„Hele, žížala!“
„To je vidět, že jsi technik a ne biolog, tomuhle se říká nosorožec. Proč má ale na zádech dělovou hlaveň?“
„Hele, nejsi technik, jinak bys musel poznat parabolickou anténu.“

Gaarq  | ** 10.01.2021 19:23

moje první a patrně poslední setkání s mistrem. příběh je výrazně dobrodružný, zvrat stíhá zvrat, plný překvapivých jevů a zjevů (např. emzáci ze žlutého přízraku), na svou dobu velmi moderní a naplněný technooptimizmem a obdivem k vesmíru a průzkumničení. nicméně je také velmi naivní a na můj vkus zachází s realitou velmi svojsky (střídání dne a noci na venuši apod.). jako kluk bych asi podlehl, stejně jako jsem podlehl žarnayovi, steubenovi a součkovi. dnes už vnímám dílo spíš v kontextu žánrové literatury a literatury obecně. troska byl v mnohém originální a v naší kotlině první a chápu nadšení pro něj, protože podobná dobrodružství tu byla nevídaná. sovětčíci nic podobného nenabízeli, až později s bulyčovem, západní díla nám tehdy byla neznámá. takže jsem si to vyzkoušel a u toho už zůstane.



WebArchiv - archiv českého webu