kniha » Touha po modrém nebi
má v knihovně 23 | antikvariát
hodnotilo: 10
81%
Touha po modrém nebi
Sestavil/i:

Ludvík Štěpán

Touha po modrém nebi

výbor z polské sci-fi

Kategorie: sci-fi - antologie

vydání: Práce 1981


Komentáře:
jasonix  | ****1/2 27.03.2021 08:32

Mám rád polskou fantastiku. A obecně polskou kulturu. Tenhle výbor jsem louskal jako kluk v polovině osmdesátek na prázdninách u babičky. Na staré půdě nebo pod letitou hruškou či ořechem. Takže tu atmosféru s ním mám spojenou a zdá se mi, že ze stránek tu vůni listí stále cítím. Edice Románové novinky s nezvykle vysokým formátem a jaksi oslizlým bílým obalem neměla takové kouzlo jako nádherně žluťoučká „třináctka“, ale taky měla něco do sebe a dala se koupit i v trafikách. Výborně s ní souzní lapidární kresby Josefa Velčovského. Nevztahující se přímo k ději povídek, sloužící spíš jako dekorace, přesto velmi rafinované, lyrické a naléhavé. Podobně jako texty samotné. Ty jsou tématicky velmi pestré, kvalitativně rozkolísané, ale minimálně jako svědectví doby zajímavé.

  • Doplnění po novém dočtení celé sbirky: Když jsem si na „Touhu“ nedávno vzpomněl, chtěl jsem jí dát automaticky 100%. Na formování mého vkusu a vztahu ke SF měla totiž zásadní vliv. Ale dobře, že jsem se neunáhlil. Když jsem ji ted po několika desítkách let znovu přečetl a obodoval jednotlivé povídky, byl by průměr kolem 80%. I to není špatné, na to, jaká je to vsehochuť a jak některé z nich ohlodal tesák času. Celkový dojem z ní mám ale opět skvělý a jako určitou učebnici SF uvnitř Železné opony mohu s klidem doporučit. Trochu ji z nostalgie nadržuji, takže 90% :)
Gaarq  | **** 04.07.2023 17:42

po všech těch sbornících SF z východního bloku jednoznačně kladně hodnotím tu polskou. asi nejvíc povídek, které mě vysloveně zaujaly, chybí tomu často ta ruská řemeslnost, ale zase jsou tu nápady, originální přístupy a minimum literárních klišé. oproti tehdejší české SF je to podstatně stylisticky vážnější, málo humoru, ale také gottseidank málo komunálního humoru. oproti SF více z jihu a východu je to fantastika více sci-fi než fantaskní a magická, více „západní“, ačkoliv na západě tehdy probíhaly onačejší revoluce. dobré. a nelze nezmínit opět skvělé ilustrace JV.



WebArchiv - archiv českého webu