kniha » Pavučina
chce si přečíst 5 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 62
hodnotilo: 56
65%
Koupit knihu:
Minotaur
Pavučina Více vydání = více obálek.

John Wyndham

Pavučina

Kategorie: sci-fi - horor

originální název: Web
originál vyšel: 1979

vydání: Mustang 1996; Fuego 2007

odkazy: 2x [recenze]


Komentáře:
Jakub Ehrenberger  | **1/2 14.11.2009 00:44

Na opuštěném ostrově někde v Tichém oceánu se skupinka odvážlivců snaží vytvořit ideální společnost bez všech jejích neduhů. Jejich Projekt se však zvrhne v boj o holý život, když se tváří v tvář setkávají biologické anomálii, na kterou nejsou připraveni. Wyndham ve svém posledním díle rozhodně nešetří množstvím mrtvých, jejichž smrt nám předkládá jako obyčejný fakt, bez emocí a příběhu kolem. Neúměrně dlouho délce knihy také trvá uvedení do děje, po němž sice víte o ostrově úplně všechno, ale na dalších stránkách je většina těchto informací nepotřebná. Kdyby si autor odpustil prvních padesát stránek, čímž by ztenčil knihu na polovinu, byl by tenhle příběh opravdu dobrým čtením. S tak dlouhým úvodem, na němž celý příběh určitě nestojí, se v další postkatastrofické sci-fi už setkat nejspíš nechci.

louza  | ****1/2 24.11.2010 14:20

Málo slavný autor slavného románu se ve své poslední práci obrací zpět na zem. Kniha plyne díky Wyndhamovu lehkému a čtivému stylu vyprávění bez sebemenšího zadrhnutí i když je pravdou, že úvod je trošku košatější, než je nezbytně nutné. Bylo by chybou lávky očekávat horror ve smyslu „divoké zmutované stvůry znovu zabíjí“. Právě naopak. Jediným fantaskním prvkem je zde kolektivní inteligence, kterou autor přiřkl kolonii úplně obyčejných pavouků. I přes malý rozsah delší novely, nebo hodně krátkého románu se autorovi daří propašovat do svého díla hromadu myšlenek dnes snad ještě aktuálnějších než v době svého vzniku a to ve skvěle čtivém podání. Jen letmým povzdechem lze komentovat skutečnost, že jinak výborné knihy z Wyndhamova pera těžce strádají ve trifidím stínu.

stimílek  | **1/2 30.11.2010 22:12

V porovnání s ostatními knihami JW mi přijde Pavučina velmi slabá. Stylem psaní je to sice Wyndham, ale zpracování děje je dosti neprofesionální, po biologické stránce diletantské.

Phoenix  | **** 07.01.2011 14:27

Není to ani sci-fi ani horor, jen příběh o partě lidí, kteří se ocitli izolovaní od světa, a nedopadlo to zrovna nejlépe. Kniha se mi líbila od samého začátku, kde autor líčí obsáhlou historii ostrova, na kterou v hlavním ději sice moc odkazů není, ale nějaké se přeci jen najdou a čtenáři je hned jasné, jak vzniklo „tabu“ a kde se vzali pavouci v takovém počtu. Možná autor mohl ozvláštnit děj nějakou další podzápletkou, protože konec knihy tak trochu působil, jako že z toho hlavní hrdinové vyvázli celkem jednoduše bez dalších problémů, které určitě mohly nastat.



WebArchiv - archiv českého webu