kniha » Bubáci pro všední den
chce si přečíst 2 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 7
hodnotilo: 11
91%
Bubáci pro všední den Více vydání = více obálek.

Karel Michal

Bubáci pro všední den

Kategorie: fantasy - povídková sbírka

vydání: Československý spisovatel 1961; Československý spisovatel 1962; Československý spisovatel 1966; Index (Köln) 1981; Československý spisovatel 1991; Advokátní kancelář Kříž a Bělina 2005; Karolinum (web) 2008


Komentáře:
Gaarq  | ***** 10.12.2021 11:41

jedna z nejlepších českých povídkových sbírek fantastické literatury před rokem 1989, možná vůbec. jde sice spíše o fantaskní bajky, s motivy z pohádek s nadpřirozenými silami v konfrontaci s tupým a šedým životem v dobách reálného socializmu. autorovy nadpřirozené bytosti narušují „klid na práci“, znejišťují socialistického, obyčejného člověka, který už má tak dost problémů tančit mezi vejci toho, co režim očekává a toho, co by chtěl on. michalovi „bubáci“ jsou jejich pravým opakem – nezáludní, přímí, čestní, pracovití. michal zkoumá, jak různé typy „socialistického občana“ – voják, policista, dělník, intelektuál/no­vinář, se budou potýkat s těmi to bubáky. krom spousty velmi vtipným a trefných postřehů o životě za „starého režimu“, michal také tne do živého, normálního, lidského charakteru, který vidíme i dnes, bez ohledu na politické klima. a lidé z toho moc dobře nevycházejí; tento čtenář spíše fandil bubákům.

ačkoliv jsem poprvé karla michala četl dávno až po té, co jsem sám začal psát, číst ho dřív, asi bych psaní také dřív vzdal :) protože KM psal tak, já jsem vždycky chtěl, ač mi to nikdy moc nešlo. satirický humor, jemné fantaskno, sondy do temnost našich duší. asi proto se mi jeho dílo tak líbí.



WebArchiv - archiv českého webu