kniha » Marťanská cesta
v Top10 4 | chce si přečíst 8 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 57
hodnotilo: 35
81%
Koupit knihu:
Minotaur
Marťanská cesta

Greg Bear

Marťanská cesta

Kategorie: sci-fi - space opera - hard sci-fi

originální název: Moving Mars
originál vyšel: 1993

vydání: Triton (web) 2008

odkazy: 1x [ukázka], 4x [recenze]


Komentáře:
lamahe  | **** 22.12.2023 22:56

Pôsobivý príbeh z blízkej budúcnosti (2. polovica 22. storočia), ktorý sa hrdo stavia do elitnej časti nemalej skupiny románov, zaoberajúcich sa ľudskou kolonizáciou Marsu. Nie náhodou ho autor v úvode venoval Rayovi Bradburymu.

Zároveň musím dodať, že čo sa týka použitého sociologicko-politického modelu, je v tom povestnom finálnom úniku, ďaleko pred hlavným pelotónom (poňaté cyklistickou terminológiou). A to nielen, čo sa týka Marťanskej spoločnosti, ako takej, ale aj fungovania systému dominantnej Zeme, jej vazala Mesiaca a rebelského Marsu. Ako sa u ľudského plemena dá predpokladať, toto fungovanie podlieha mnohým frikciám. Tomuto aspektu venuje autor toľko priestoru, že som si až miestami hovoril, že by mohol ubrať, nakoľko to miestami malo tendenciu brzdiť tempo deja.

Okrem tohto tu totiž máme aj perfektnú lekciu z „marsológie“, tzn. marťanskej geológie, geografie a aj biológie (nebojte sa, nič na spôsob Johna Cartera). Už v tomto bode by bol ten povestný wow-efekt celkom načechraný, no do toho všetkého ešte príde skupina vedcov s názvom Olympania, s ich fyzikálnym objavom, pri ktorom už chrochtá blahom každý scifista. Rozvádzať to kvôli spoilerom nebudem, nejedná sa však o žiadnu maličkosť.

Vo výsledku epické dielo, odohrávajúce sa v planetárnej škále, s niekoľkými pomerne prepracovanými (čítaj ne-čiernobielymi) charaktermi. V bohatej miere stavia na podnetnej extrapolácii tak humanitných, ako aj prírodných vedných odborov.



WebArchiv - archiv českého webu