kniha » Skřetí spár
v Top10 1 | chce si přečíst 1 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 33 | antikvariát
hodnotilo: 23
76%
Skřetí spár

Michal Špaček

Skřetí spár

kniha patří do světa: Středozem

Kategorie: fantasy - povídková sbírka

vydání: Epocha (web) 2008


Komentáře:
malarkey  | **1/2 07.09.2008 12:29

Edice Pevnost kniha č. 35 – Skřetí spár. Kniha plná povídek ze světa Pána prstenů, které mě skutečně příliš nezaujali, ačkoliv byly dobře napsány. On to totiž vypráví skřet, o skřetích nájezdech, a skřetích úspěších, a to tak nějak z Pána prstenů šlo mimo mě. Každopádně napsány jsou čtivě a poutavě. 5/10

shpina  | **** 05.12.2008 21:37

Long live for Urlúk. Tak toto je antihrdina jak má být a neznám lepších příběhů ze Středozemě. Povídky M.Špačka mám moc rád, nicméně tato fantasy větev mě zcela minula (za Vosáka žeru už od Technologie masa), o to víc je skvělé, že za výbornou cenu je má čtenář všechny pohromadě.

Jakub Ehrenberger  | ***1/2 14.11.2009 00:40

Sedm volně navazujících povídek o skřetím válečníkovi Urlúkovi, jeho podřízených i nadřízených a jeho lidských, elfích i trpasličích nepřátelích se odehrává ve světě populárního spisovatele J.R.R. Tolkiena. Opět se na scénu vrací olifanti, skuruti, obři a skřeti, aby se v tzv. Druhé severní válce (tedy po pádu Saurona a před dějem trilogie Pán prstenů) postavili proti lidským královstvím. Většina povídek se tedy odehrává na nejrůznějších bitevních polích a samotné příběhy jsou tímto faktem trochu omezeny. Navíc nepovažuji za šťastné, že se autor rozhodl zařadit jednotlivé příběhy z historie vojenské jednotky Skřetí spár do vyprávění dvojice skřetích kronikářů. Příběhy tím sice získávají určité pozadí a vzájemnou návaznost, ale celkovému dojmu z knihy to z mého pohledu spíš uškodilo. To ovšem nemění nic na faktu, že Michal Špaček je skvělý vypravěč a nechal před mýma očima opět oživnout celou Tolkienovu Středozemi. Především tedy tu skřetí polovinu.

KeB  | **** 31.05.2011 00:01

Skřetí spár! Železnej zadek! Tahle kniha mě dostala. Dal bych klidně 100% ale nemůžu, nebylo by to ode mně fér. Všechny povídky jsou podobné a klidně řeknu na jeden spár (teda vlastně kopyto) Nicméně propojení díky skřetím kronikářům vnímám jako pozitivní. Díky tomu to není jen shluk bitev a řezničin.

Povídky jsou sice dost podobné (bitvy a zase bitvy), ale mají šmrnc, šťávu a nezaměnitelný humor. U některých skřetích replik jsem se válel smíchy. A popravdě i když jsem věděl o čem bude další povídka stejně jsem se na ni těšil. Co vnímám jako negativní a promítl jsem to do finálního hodnocení knihy, je možná až nadužívání Tolkienovské terminologie. Já jako Tolkienem nepolíbený, jsem se chvílema doslova ztrácel a poslední epilog jsem absolutně nepochopil. Na konci knihy jsou tabulky, ale listovat a pořád hledat, co je která jednotka nebo hodnost, je ubíjející. Rozhodně si myslím, že tahle kniha je nadprůměrná mezi svými sestrami této edice.

edit: Jestli v papírové verzi je listování na konec knihy kvůli hodnostem ubíjející, tak v ebooku je to utrpení. Zajímalo by mě, kterej vůl to má na svědomí…



WebArchiv - archiv českého webu