povídka » Revoluce těla
hodnotilo: 20
76%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Clive Barker

Revoluce těla

originální název: The Body Politic
originál vyšel: 07/1985

Komentáře:
Lucc  | ***** 13.05.2010 08:52

Jedna z nejlepších povídek z Knih krve. Geniálně jednoduchá myšlenka o vzpouře orgánů (trochu mi to připomnělo Bradburyho Kostru), kterou Barker přetavil ze začátku ve skutečně mrazivý příběh a na konci vystřelil až na Měsíc jako apokalyptický velkofilm.

Madam Brbla  | **** 28.07.2010 08:58

Clive si zas jednou nejspíš šňupnul moc dlouhou lajnu, končetiny ho přestaly poslouchat… a zrodila se úchylná povídka. Co kdyby lidské ruce měly svou vlastní vůli? Co kdyby zatoužily po naprosté nezávislosti, protože už by dál nesnesly to ponižující zacházení – všechno to utírání zadků, šťourání se v nose a podobně? Třes se, člověče – tyrane! Revoluce! Nějakou dobu budu na své končetiny, zvláště ty horní, velmi hodná. Tak co, holky, jaký krém dnes preferujete – heřmánkový nebo s medem? 75% EDIT: Tak inspirací zřejmě nebyla Barkerovi droga, skutečnost je děsivější – „Alien Hand Syndrom“ opravdu existuje, vlastní končetiny mohou jednat nezávisle na vůli majitele. Takto nemocní lidé mohou být vyfackováni ba i škrceni vlastní rukou…

louza  | **** 15.11.2023 18:44

Zajímavě ujetý nápad s částmi těla, které se vzbouří proti svému majiteli. Výjevy jsou to správně brutální a hodné Knih krve i když by se povídka možná spíš hodila do některého z prvních dvou svazků. Napsané a vymyšlené je to každopádně dobře.



WebArchiv - archiv českého webu