povídka » Nelidská přirozenost
hodnotilo: 20
75%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Clive Barker

Nelidská přirozenost

originální název: The Inhuman Condition
originál vyšel: 07/1985

Komentáře:
Lucc  | **** 13.05.2010 09:29

Podivný provázek s uzly jako nástroj pádu party mladých kriminálníků.

Madam Brbla  | ***1/2 31.08.2010 09:18

Parta mladých grázlů si vybere pro své hrátky špatnou oběť – kým je zdánlivě bezmocný houmlesák a jaké tajemství skrývá jeho provázek s důmyslnými uzly? Povídka nese Barkerovy typické horrorové znaky: nechybí krev, temné nauky, bizarní tvorové a tušení jiných, nebezpečných dimenzí, existujících vedle našeho světa. Charaktery v „Nelidské přirozenosti“ se rekrutují převážně z nesympatických až odpudivých jedinců, mou hlavní výtkou je tedy skutečnost, že jsem jako čtenář zůstala naprosto nezúčastněná. O postavy jsem se nebála, nepřála jsem jim nic dobrého, nicméně jsem necítila ani kdovíjaké uspokojení nad jejich předvídatelným osudem. Nejpohnutější (stále však nijak výrazné) emoce pak ve mně vyvolal ten nejméně lidský hrdina příběhu. 71%

louza  | **** 15.11.2023 18:49

Ani ne tak horor jako klasická barkerovská temná fantastika. Gang delikventů přepadne bezdomovce, který zdá se není úplně klasický bezdomovec a připraví ho o jeho „miláška“. Což si žádá náležitou pomstu. Dobrý text, jen…není asi nutné vždy všechno vysvětlit, ale povídka vypadá spíš jako vstupní oblouk do románu a na konci jsem měl pocit, že část textu chybí.



WebArchiv - archiv českého webu