povídka » Válečná hra
hodnotilo: 30
79%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Philip K. Dick

Válečná hra

Povídka vyšla i pod názvem:
Hra na válku
(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Kategorie: sci-fi

originální název: War Game
originál vyšel: 12/1959

Komentáře:
louza  | ***** 17.08.2015 14:01

Pěkně nakroucená pointa přítomná po celou dobu povídky. Dick je dobrý pozorovatel a dokáže najít hloubku a rozměr i v jinak zdánlivě banálních věcech. Jedno z nejoriginál­nějších napadení z vesmíru které můžete ve sci-fi potkat.

Laxik  | **** 30.05.2016 22:53

Je vážně neuvěřitelné, jak moc je tahle povídka aktuální. Korporáty, komerce, kapitalismus, klistýr mozkovny spotřebitele. Každou dekádu platnější a platnější a přitom staré jako civilizace sama.

Lucc  | ****1/2 17.09.2017 00:15

Pracovníci pozemského schvalovacího ústavu tuší, že ganymedské hračky na letošní vánoční trh budou uvedeny s nekalými záměry… Na malý prostor se Dickovi podařilo vměstnat vše podstatné a ještě dost navíc. Perfektně vykreslil nervózní svět eskalujícího soupeření vnitřních planet s ekonomikami měsíců. Jak to dopadne se dalo tušit dopředu, ale už ne jak se to stane. Konec byl skvělý. Podobně silný závěr měl být už v Tak pravil mrtvý. Ve Válečné hře ho naštěstí Dick zvládl s přehledem. Proč tedy půl hvězdy strhávám? Když podrobíte ten i mnou velebený konec kritickému zkoumání, dojde vám, že by to stejně neznamenalo konec. Jednak věřím, že existují další mechanismy, jak odstranit výrobek z distribuce a hlavně – lidská přirozenost je opačná a v konfrontaci s realitou by tento hodnotový imprinting nemohl uspět. Ale i tak je povídka super.



WebArchiv - archiv českého webu