povídka » Prázdniny
hodnotilo: 24
86%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Ray Bradbury

Prázdniny

Kategorie: horor - postkatastrofická

originální název: Holiday
originál vyšel: 1949

Komentáře:
Lucc  | ***** 19.08.2010 13:17

Před časem mne napadl stejný námět na povídku, netuše, že už jsem kdysi četl tenhle vynikající majstrštyk. Tísnivost situace a zárověň lehkost bytí se zde mísí v dokonalé harmonii. Psychologie postav vystavených extrému je jako vždy dechberoucí, Ray je prostě vizionář. Věřím, že kdyby se taková situace stala, vše by se událo právě takto. Nechci ovšem prozrazovat jaká situace, nechci vyzradit ani řádku, jen bych upozornil, že jde o jednu z nejlepších povídek mistra povídkáře, proto, kdo máte rádi Bradburyho, i vy, kdo chcete jen číst kvalitní psychologickou SF, neváhejte a tuto povídku si přečtěte.

louza  | **** 21.04.2015 12:39

Povídka o tom, že člověk by měl být opatrný na to co si přeje. Velmi pěkně zpracovaná práce.

jasonix  | ***** 04.04.2021 09:08

Poetický apokryf. A současně tak trochu moralita. Pocity protagonistů a jejich konflikt vyniknou obzvláště v kontrastu k malebně vykresleným přírodním scenériím. Čtení je požitek a poslední tři řádky jsou báseň, kterou jsem si musel přečíst několikrát po sobě.



WebArchiv - archiv českého webu