povídka » Holubi z pekla
v Top10 10
hodnotilo: 59
92%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Robert E. Howard

Holubi z pekla

Povídka vyšla i pod názvy:
Dračí sémě
Holubi z pekel

(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Kategorie: horor - zombie

originální název: Pigeons From Hell
anglický název: The Whistler in the Dark
originál vyšel: 05/1938

Komentáře:
Methat  | ***** 21.06.2011 08:54

Nemám slov. Howard od fantasy barbarských poviedok(Svatyne odporností) prešiel k hororovej fantastike, pri ktorej som sa bál. Autor vie navodiť takú atmosféru, že mi skoro stávali vlasy od strachu po hlave ako hlavným hrdinom. A ak túto vynikajúcu hororovú poviedku budete čítať ešte sami, ďaleko od domova, budete sa naozaj báť zhasnúť, pretože zuvumbie si aj pre vás môže v noci prísť. Od začiatku po koniec sa nebudete nudiť. Koniec mi prišiel trochu divný.

…Do temného ticha náhle zazněl slabý šramot. Jako by někdo pomalu otvíral dveře. Lampička zhasla, nastala neproniknutel­ná tma…

Caderly  | ***** 02.09.2011 16:35

Skvělá hororová povídka z amerického Jihu se strašidelnou atmosférou tak hustou, že by se „dala krájet“. Třešničkou na dortu je pak překvapivý zvrat na závěr, jenž ukazuje, jak důmyslná může být pomsta.

tartan  | ***** 17.11.2011 21:24

Mimoriadne atmosférická a pekelne mrazivá hororová poviedka, možno jedna z nejlepších Howardových poviedok vôbec. Výborná obálka ostatnej zbierky (Zpátky do temnoty), kde vyšla, sa vzťahuje práve na ňu a aspoň sčasti naznačuje, akým kalibrom hrôzostrašnosti tu do nás Howard páli ;-)

ZEMIN  | ***** 02.03.2013 18:24

Velice vydařená strašidelná povídka. V knize Hlas Krve se mi více líbí jen jedna : Byl to démon.

louza  | ***** 27.01.2015 10:56

Výtečná věc. Strašidelný horor, který by čtenář čekal spíše od dobových mistrů žánru, než od fušera ze škatulky meče a magie. Atmosféra amerického jihu a tajemná stará pomsta v kombinaci s rozhřešením je nezapomenutelná. Esenciální hororový příběh.

Madam Brbla  | ***1/2 30.01.2015 14:01

Poplavu proti proudu, ale nesdílím nadšení většiny ostatních čtenářů. Na svou dobu jde jistě o povedený hororový kousek, ale současného autora bych za tuhle povídku hodnotila podstatně přísněji. Negativa z mého pohledu: jednoduchá zápletka, poněkud rozháraná gradace, povrchně podaní a nezajímaví hlavní hrdinové, dialogy, ve kterých se opakují informace, kromě toho jsem nepochopila, čím bylo tak znepokojivé ono hejno holubů. Strašidelnost… no, dobře zfilmované by to mohlo vyděsit, atmosféra nebyla špatná (imho ani vyloženě výjimečná, jsem holt zmlsaná). 70%

seelya  | **** 11.03.2015 22:43

pred časom mi tu niekto odporučil túto poviedku, a ja som sa k nej po pár týždňoch konečne dokopala… najlepšia časť poviedky bola podľa mňa tá prvá, úvodná – pekný pomalý rozjazd, ešte sa nedalo odhadnúť, kam to všetko povedie a hlavne silná atmosféra… po tom, čo na scénu prišiel šerif to už zďaleka nemalo taký šmrnc – zápletke chýbala rafinovanosť a časť so starým černochom bola dosť nepresvedčivá (aby som mu zhltla, že podáva „prísne tajné“ informácie a ani o tom nevie by musel mať neskutočnú stareckú demenciu, alebo byť príbuzný iskarala pusta).. a povedzme si rovno, zombie zápletka, to už je aké klišé… na druhej strane oceňujem zakončenie, miesto pár stranovej trápnej bojovej scény stačila jedna guľka – čisté a jednoduché… váhala som nad hodnotením, ale keďže je kvalitných strašidelných poviedok ako šafranu, a toto je jedna z tých lepších, dávam nakoniec 4*

Lucc  | **** 27.12.2021 10:05

Slyšeno jako rozhlasová dramatizace, čtení z Hlasu krve si už nepamatuji.

Velmi atmosférické. Opravdu děsivé. Ale to je hlavně proto, že bylo podpořeno efekty (zvuky, hudba, hlasy kvalitních herců). Na papíře nejspíš hodně šustí. Zápletka a vyústění dnes nikoho neohromí, ale viděno optikou doby vzniku to je možná esenciální jižanský (ale ne Louisianský) ex Haiti zombie kánon. Co je špatně: Holubi jsou, jak píše Madam Brbla, pouze na efekt, beze smyslu. Akce je zastaralá. Už to, že se vůbec koná. Lidé (velmi postaru) lezou zcela nepochopitelně do míst a situací, kam by příčetní lidé nelezli. Staromilci zaplesají, ale já ještě nejsem tak fousatý. Takže spokojenost ano, nadšení nikoliv.

jasonix  | ****1/2 22.06.2022 17:01

Opět strašidelný dům a jeho prokletí. Ale tentokrát hraje roli i temná a hrozivá historie Amerického jihu. Atmosférou mi připomíná pozdější Kingovo Osvícení. Podobný pocit šílenství, proti kterému je jedinec bezmocný. Bál jsem se asi nejvíc z celého Hlasu krve. Nejen kvůli sadisticky dávkovanému děsu, ale asi i proto, že tohle zlo není tak docela nadpřirozené. Vždycky ve mně budí strach spíše reálné hrozby … a ze stvůr stvůry lidské.



WebArchiv - archiv českého webu