povídka » Žalozpěv za mladého losa
hodnotilo: 36
65%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Hannu Rajaniemi

Žalozpěv za mladého losa

Kategorie: sci-fi

originální název: Elegy For a Young Elk
originál vyšel: 05/2010

Komentáře:
louza  | * 07.09.2011 13:52

Tak tohle opravdu ne. Jde o práci finského autora, kde jeden z hrdinů je mluvící medvěd se sklony k alkoholismu. Zní to zajímavě? O to víc bude čtenář zklamán.

idle  | ***1/2 07.09.2011 14:05

No dobře, je pravda, že tu vystupuje medvěd se sklony k alkoholismu, a jeho přítomnost jsem tak úplně nepochopila. Ono tu těch dílků skládanky chybí víc. V medailonku se píše, že se děj odehrává ve stejném světě jako povídka Deus Ex Homine, kterou jsme si mohli přečíst v jednom z dřívejších čísel – a je dobře, že je to tam napsané, protože sama od sebe bych si tím jistá nebyla. Tady se evidentně nacházíme o nějakou dobu později a svět se zase o kus změnil.

Příběh jako takový je docela čtivý, ale bez širšího kontextu mu schází jakákoliv údernost.

Majkl  | **** 12.09.2011 20:08

Táto poviedka to nebude mať ľahké, pretože tak ako aj básne, aj Žalozpěv musíte čítať sústredení a s ochotou premýšľať. Prítomnosť medveďa vnímam ako vedľajšiu, možno bez nejakého ďalšieho významu, skôr je tu na dokreslenie prostredia, pretože to je naozaj zvláštne, divné, až weird. Pozmenené mesto, technika porovnateľná s mágiou, zvláštny a nejednoduchý dej – aj keď to pravé New Weird ešte na mňa čaká, Žalozpěv za mladého losa mi zapadá do predstáv o tomto subžánri. Veľmi zaujímavá poviedka, som zvedavý na ďalšie autorove diela.

nelde  | **** 13.09.2011 12:01

Je to trochu ujetý (autor možná trochu sjetý), ale přináší zajímavé téma.

lamahe  | *** 22.09.2011 13:07

Nejaké body táto poviedka vyhráva zaujímavými reáliami a „poetickou“ zložkou – jej vhodné zakomponovanie zvykne dodať príbehu istú éterickosť a je u mňa takmer vždy veľkým plus. Po technickej stránke je to však science fiction bez snahy o priblíženie tej „science“ stránky, takže veľa momentov pôsobí dojmom deus ex machina. Zároveň to nie je fantasy v klasickom ponímaní. Text je to navyše trochu nesúrodý. V širšom kontexte však môže byť pohľad trochu iný. Budem musieť dohľadať jeho predchádzajúcu poviedku z XB-1, ktorú som zatiaľ nečítal – možno neskôr hodnotenie upravím. Takto však nemôžem dať viac.

Caderly  | *** 03.10.2011 21:57

Čtivé, ale divné. Opravdu divné.

quinnet  | **** 28.01.2012 10:11

Svet po bližšie neurčenej katastrofe (nanoroboti, ktorí sa vymkli z kontroly?) Ľudia sa až na pár výnimiek vysťahovali zo Zeme, pretože akákoľvek mechanika prepadá skaze. Hlavný hrdina žije niekde v lesoch severu a dostane za úlohu získať kvantové „niečo“ z mesta, ktoré izoluje od sveta bariéra. Tiež hodnotím bez toho aby som si prečítal predchodziu poviedku. V deji je hodne lyriky, ktorá je umne skĺbená s príbehom, ale funguje to. Mal som z nej skrátka dobrý pocit

Gaarq  | **** 13.04.2012 08:59

příběh je to v celku prostý, kombinuje klasické téma hledání něčeho a etudu z rodinných vztahů. kouzlo téhle povídky nespočívá v tisíckrát omletém „co“, ale tom správném „jak“. vysoce hodnotím atmosféru a lehký styl, zajímavé nápady a také, jako již poněkud odrostlejší čtenář, jistou nostalgii hlavního hrdiny a jeho vztahu ke světu. ten totiž hraje docela zásadní roli a chápu, že velká spousta čtenářů na tohle vůbec nemusí zabrat, protože jde skutečně o dost křehkou lyriku. k dokonalosti tomu chybí širší přesah, něco za tou momentkou. ale i tak skvělé čtení.

Durgas  | ** 09.09.2014 10:02

Možno mi chýba kontext k svetu, kde sa to odohráva, ale to bude asi chyba poviedky, a nie mňa, že mi do čítania nevniesla viac svetla. Takto môžem len napísať, že je tam bolo síce pár zaujímavých nápadov či opisov, ale inak to bolo veľmi obskúrne, podivné. Rozhodne nie moja šálka kávy.



WebArchiv - archiv českého webu