povídka » Slapové síly
hodnotilo: 16
41%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Caitlín R. Kiernan

Slapové síly

Kategorie: fantaskní

originální název: Tidal Forces
originál vyšel: 05/2011

Komentáře:
jirikk  | ****1/2 06.02.2013 20:35

Dvě lesby, jedné z nich se v boku objeví díra zvící vesmíru – i z tak neslibné matérie lze uplácat brilantní povídku, stačí mít dostatek talentu a odvahy. Povídka Slapové síly je toho důkazem. Melancholická vyprávěnka o neprozkoumaných světech, které můžeme objevit doslova na dosah ruky. Lze vnímat jako metaforu nebo doslovně, funguje na oba způsoby (osobně se přikláním spíš k tomu prvnímu).

Gaarq  | * 13.03.2013 11:06

tyhle citové výlevy ale opravdu nemusím. to bylo tak děsivě otravné, že jsem byl sám překvapen, že jsem to dočetl. za to ta jedna astra. tahle povídka k unylému proudu emočních průjmů a povrchních přemyšlávání nedala žádnou přidanou hodnotu, protože ani základní fantastický element, který měl budovat atmosféru, mě absolutně nezaujal. bad luck, caitlin r. kiernan, nebudu tvým oddaným čtenářem.

Alfi  | 1/2 01.04.2013 01:14

Strašná blbosť, pseudofilozofický traktát, bez akéhokoľvek súdržnej myšlienky, rozhodne to nie je scifi, možno tak fantasy pre feministky. Zlá fantasy pre feministky.

quinnet  | ***1/2 17.06.2015 13:40

Tak táto poviedka má značný rozptyl hodnotení – od braku po skoro maximum percent. Hodnotiť ju je trochu problém. Od braku má samozrejme ďaleko, keď už nič iné, tak autorka bez problémov literárne utiahne aj takú vyšinutosť ako je čierna diera v boku jednej tridsiatničky. Keby tam neboli tie karty, ktorých symboliku som tak trochu nepochopil a dosť ma rušili pri čítaní, tak by som neváhal dať aj viac hviezdičiek. Každopádne ma tento príbeh bavil a určite má oprávnene priestor v tejto prestížnej ročenke.



WebArchiv - archiv českého webu