povídka » Bílé čáry na zeleném poli
hodnotilo: 12
62%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Catherynne M. Valente

Bílé čáry na zeleném poli

Kategorie: fantaskní

originální název: White Lines on a Green Field
originál vyšel: 10/2011

Komentáře:
jirikk  | ***** 07.02.2013 09:55

Magické období přechodu od dětství k dospělosti bývá někdy pořádná jízda, při zpětném pohledu si člověk může kolikrát říkat, jak ho vůbec dokázal přežít. Vše ve zběsilém tempu, život nabíraný a konzumovaný plnými hrstmi, a přesně tak se řítí tato povídka. Dospívání party amerických středoškoláků, navíc pod taktovkou Kojota, který přišel přímo z místní mytologie. Už hodně dlouho jsem nečetl tak rychlou povídku, absolutně jsem se nedokázal odtrhnout – a to i přesto, že po dějové stránce toho vlastně zas tak moc nenabízí. Ovšem styl je naprosto úchvatný, k dosažení takového efektu byl nutný překlad na úrovni, takže klobouček i směrem k Daniele Orlando. Skvělé.

Gaarq  | **** 13.03.2013 11:16

rozpustilá kombinace moderní pohádky a iniciačního mýtu v kulisách americké střední školy. je třeba opět uznat 100% řemeslo a opět 80% spokojenost čtenáře, protože autoři takto skvělých námětů většinou nevědí, co s nimi. tady to bylo lepší, musím uznat, že autorka se snažila, ale na druhou stranu, moc se mi to nelíbilo. co se s tím dá dělat, že?

quinnet  | ****1/2 01.09.2015 10:57

Tak to bola jazda ako sa patrí. Fantazmagorickým delíriom presýtená poviedka o vplyve jedného /alebo dvoch?/ mytága na študentov jednej americkej strednej školy. Vynikajúce.



WebArchiv - archiv českého webu