povídka » Cesta Jehly
hodnotilo: 25
76%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Derek Künsken

Cesta Jehly

originální název: The Way of the Needle
originál vyšel: 03/2012

Komentáře:
quinnet  | ***1/2 13.05.2014 08:33

Ďaleko od Zeme, niekde v ďalekej galaxii, na planéte, ktorá prežila vznik neutrónovej hviezdy, sa zrodil život. Železné bytosti čerpajú energiu pre život z neďalekého pulzaru. Spoločnosť má svojim spôsobom feudálne usporiadanie blízke stredovekému Japonsku. Hlavný hrdina, najlepší učeník jedného bojového klanu, dostane za úlohu zlikvidovať odpadlíka, ktorý podlo usiluje o zničenie klanového majstra. Dokáže to aj bez svojich smrtonosných klepiet? Veľmi zaujímavá, nápaditá poviedka, pri ktorej mi však vadila priveľmi ľudská psychika a uvažovanie. U tak radikálne iných bytostí je to dosť nepravdepodobné.

Dilvermoon  | **** 04.06.2014 11:31

Planeta, které se podařilo vydržet výbuch supernovy, teď obíhá kolem pulsaru a dostává zabrat. Proč ne? I takovou soustavu už jsme v reálu objevili. Ale život? Vyloučeno. Ani tady vlastně život není, ovšem rozumné bytosti ano (možná protimluv?). Pokud jde o samotný děj, je to v podstatě náš středověk jak vyšitý. Hlavní je ovšem hmotná podstata obyvatel planety, což je opravdu velmi hard sci-fi.

Ihned se mi vybavila dvojice Dračí vejce/Hvězdot­řesení. Bizarní bytosti, ale společnost velmi pozemská.

jasonix  | ****1/2 22.09.2021 16:53

Příběh oddanosti a cti. Konfliktu s kodexem a hierarchií, téma které člověk zná spíš z prostředí samurajů. Psychologie v podstatě pozemská, zasazená ovšem do vymazleného mimozemského biotopu. Kvalitní koncentrát akce i podnětů k zamyšlení.



WebArchiv - archiv českého webu