povídka » Stránky z deníku mladé dámy
hodnotilo: 25
68%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Robert Aickman

Stránky z deníku mladé dámy

Kategorie: horor - upíři

originální název: Pages from a Young Girl’s Journal
originál vyšel: 02/1973

Komentáře:
quinnet  | **** 11.11.2014 20:31

Poviedka sa odohráva v 19. storočí v Taliansku. Autor sa úspešne snaží napodobniť autorov píšucich v tomto období. Sledujeme príbeh anglickej mladej šľachtičnej, ktorá sa na jednej slávnosti stretne s uhrančivým cudzincom, ktorý zmení jej osud.

noir  | *** 19.01.2016 22:52

V roce 2014 u nás po 47 letech vyšla nová povídka Roberta Aickmana, známého dvěma slavnými hity z Tiché hrůzy, což je na velikána anglické hororové literatury sice tristní výsledek, ale buďme rádi alespoň za to. Volba padla na „Stránky z deníku mladé dámy“, povídku oceněnou World Fantasy Award v roce, kdy se tato cena udělovala poprvé. „Stránky“ jsou dost netypickým Aickmanovým dílem, protože skoro vůbec nezapadají mezi jeho takzvané „strange stories“, divné, záhadné, často kryptické texty rozhlodávající realitu a otevřené řadě psychologických interpretací, jejichž typickým představitelem je například „Vyzvánění“ z Tiché hrůzy. „Stránky“ jsou naopak poměrně přímočaré a pochopitelné, končí sice docela „podvratně“, což může leckoho znejistět, ale cesta k vyznění není nijak novátorská a vede po trase, kudy se ubírali Le Fanu, Polidori a jiní dnes už tradiční autoři upírské literatury. Aickman si navíc hlavní hrdinku musel vypůjčit od Jane Austenové, takže se nám dostává mnoha společenských a citových úvah, probírají se rozdíly mezi anglickou a italskou kulturou atd. Povídka je aristokratická a aristokraticky napsaná, dobře se čte, ale její logičnost, tradicionalita a odtažitá klasickost působí dost sterilně a člověk se u ní nedočká žádného „wow“ efektu. Jsem rád, že u nás vyšla, ale Aickman se proslavil něčím trochu jiným.

edo_nick  | ** 11.07.2016 17:31

Neskutočne nudná poviedka. Literárne možno vycibrená, ale dejovo neprináša nič nové. Dej prebieha pomaly a nevybočuje zo štandardného rámca upírskeho príbehu.



WebArchiv - archiv českého webu