povídka » Starý stý
hodnotilo: 11
65%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Brian W. Aldiss

Starý stý

Kategorie: sci-fi

originální název: Old Hundredth
originál vyšel: 11/1960

Komentáře:
gan112  | ****1/2 25.02.2017 13:42

Veľmi obrazotvorná ale nie celkom abstraktná poviedka, kde ani tak nejde o dej ako o objavovanie minulosťi, pozadia ľudstva ktoré sa odobralo do zámotku. Týmto mi poviedka pripomenula Simakovo Mesto. Tiež kvitujem obsadenie zvierat do hlavných rolí, ktoré tu už bolo aj predtým, ale zažilo svoju renesanciu aj omnoho neskôr v post-cyberpunku, v pr. Haf, haf ŕekl pes od Michaela Swanwicka.

jasonix  | ****1/2 29.12.2020 09:55

Roztomile melancholická bajka z časů po člověku. S malebností biblického Edenu, upgradeovanou futuristickými technologiemi. S tóny starých žalmů, které nejsou jen zvukovou kulisou, ale mají zde i důležitou symbolickou roli. A s postavami sympatických, geneticky modifikovaných prehistorických tvorů, na jejichž názorový konflikt se pozornost autora zaměřuje především. Mezi řádky jako bonus hádanka o osudu lidstva.



WebArchiv - archiv českého webu