kniha » Ledový drak
chce si přečíst 4 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 23
hodnotilo: 29
77%
Ledový drak Více vydání = více obálek.

George R. R. Martin

Ledový drak

Kategorie: fantasy - pro děti a mládež - draci

originální název: The Ice Dragon
originál vyšel: 1980

vydání: Triton (web) 2008; Argo (web) 2015

odkazy: 4x [recenze]


Komentáře:
louza  | ***1/2 20.09.2010 17:04

Avizované přepracování Martinovy pohádky do knižního vydání zůstalo na půli cesty. Kniha dostala mnoho obrázků a velká písmenka, text je takřka identický s původní povídkou. Martinova fascinace zimou a dětským utrpením tak dobře známá z jeho ságy se na plno projevuje i tady. Cílovou skupinu je velmi těžké odhadnout. Pro dospělejšího čtenáře je kniha záležitostí maximálně hodiny. Pro čtenáře sotva školní, či předškolní je dílo nebývale drsné a smutné. Povídka zřejmě měla zůstat zpestřujícím prvkem tam, kde je jí nejlépe – ve sbírce pro dospělé mezi ostatními autorovými dílky.

stimílek  | ****1/2 31.10.2010 18:15

Ilustrovaná a pěkně – to si zaslouží pochvalu. Příběh je krátký, jednoduchý, závěr příjemně překvapil.

Strýček Biolit  | **** 29.12.2013 21:44

GRRM a pohádka. Už jen ona dvě slova v jedné větě musí vyvolat otázku: jak k tomu, sakra, došlo? Byl snad autor uplacen svazem dětských psychoanalytiků, kteří se bojí nedostatku pacientů?

Pokud se ovšem odkloníme od moderní definice pohádky (kde vše dopadne dobře, kde žádný člen rodiny nemá kremaci zaživa, kde žádného člena rodiny – zřejmě – neznásilní, kde všichni nadpřirození křídlatí kamarádi přežijí, kde se po cestách nevláčí napůl shnilí a opečení vojáci bez končetin, a kde tedy vzduch neotravuje žádný smrad jak z kafilérky) a zabředneme do minulosti, k necenzurovaným Grimmům a podobné havěti, pak můžeme směle říci, že i GRRM napsal pohádku.

Kniha je zpracovaná velice pěkně, střízlivé ilustrace potěší. Menším dětem bych to ovšem dával čísti spíše za trest…



WebArchiv - archiv českého webu