kniha » Konec světa & Hard-boiled Wonderland
v Top10 3 | chce si přečíst 2 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 28
hodnotilo: 40
83%
Konec světa & Hard-boiled Wonderland

Haruki Murakami

Konec světa & Hard-boiled Wonderland

Kategorie: sci-fi - fantaskní - detektivní

originální název: Sekai no owari to hādo-boirudo wandārando
jiný (obecně známý) název: The Hard-boiled Wonderland and End of the World
originál vyšel: 1985

vydání: Odeon 2008

odkazy: 1x [ukázka], 1x [info], 2x [recenze]


Komentáře:
Gaarq  | ***** 30.11.2008 21:03

skvělé. prolínání temné reality s podezřele světlou a poklidnou fantazií. překvapivý závěr. fantazie. zážitek, který stojí za to.

LordSnape  | ***** 31.10.2009 19:46

Jedna z nejlepších knih, jakou jsem kdy četl. Skvěle napsáno, napínavý a originální děj, prolínání dvou zdánlivě rozdílných světů a překvapivě nečekané zakončení dělá z této knihy nadpozemský zážitek, který vám po dočtení vezme všechen vzduch z plic. Právem udělená pozice v mé Top 10.

KainIX  | ****1/2 13.07.2011 08:26

Nádherná kniha, jejíž příběh se čtenáři pozvolna odehrává před očima. Děj plyne ve dvou velmi odlišných světech, v tom našem, zdánlivě temnějším, kde hlavní hrdina zakouší řadu příkoří, a v druhém fantaskním, zdánlivě poklidném a mírumilovném. Ne vše je ale ve skitečnosti tak, jak se zdá.

Miluji Murakamiho až poetické vyprávění, které se nese s takovou lehkostí, že to ve čtenáří navozuje nádherný pocit klidu a pohody.

avatar2  | **** 20.08.2011 19:38

Dobré to bylo. Z čistě narativního pohledu jde o dvě dějové linie – jedna je ze současného hi-tech Japonska, druhá z podivného, nostalgického a pochmurného fantasy světa. Zprvu není souvislost jasná, postupně čtenáři dochází. Zážitkově pak jde o velmi dobře napsaný i přeložený text, který dokáže zaujmout aniž by se uchyloval k laciným technikám jiných autorů. Při čtení je nad čím přemýšlet – třeba nad postavením člověka v současném přetechnizovaném a odosobněném světě, případně nad tím co je lepší: život bez duše, a tedy i bez starostí, odpovědností a stresu, nebo s ní?

honajz  | ** 22.04.2012 09:57

Měl jsem pocit, že jsem se dostal na bohatou a drahou hostinu, na níž zámecký pán pokryl vybranými pochoutkami několik dlouhých stolů v několika sálech i v zahradách. Tolik jídla! A každý si může najít, co mu chutná. A tak jdete od stolu ke stolu, tu uzobnete, tady si dáte, tohle vás zaujme, tohle se vám moc nezdá… A ve druhém sále zjistíte, že jste přesyceni a všechny ty další, táhnoucí se stoly vás naplňují spíše vnitřním odporem. A tak se nakonec omluvíte, zeptáte se na cestu a zajdete si za kuchařem pro obyčejný kus chleba se sádlem a cibulí.

Honzeecheck  | ***1/2 10.06.2013 10:33

Rozhodně zajímavá kniha, odehrávající se ve dvou zecela odlišných světech. Jenže zatímco „moderní“ Japonsko se čte výborně, i když se tam lidi chovaj divně a nikdo nemá jméno, ta „fantasy“ je plná popisů okolí a je jí věnováno moc prostoru, který celkvoej zížitek dost ředí. Líbí se mi Murakamiho vstah k hudbě, ty písničky si k tomu člověk msuí pustit.



WebArchiv - archiv českého webu