kniha » Čas je ta nejjednodušší věc
v Top10 1 | chce si přečíst 2 | má v knihovně 64
hodnotilo: 55
74%
Čas je ta nejjednodušší věc

Clifford D. Simak

Čas je ta nejjednodušší věc

Kategorie: fantasy - sci-fi

originální název: Time Is the Simplest Thing
jiný (obecně známý) název: The Fisherman
originál vyšel: 05/1961

vydání: AG kult 1992


Komentáře:
lamahe  | **** 05.09.2006 10:39

V tomto zaujímavom príbehu nezostal pán Simak nič dlžný svojej povesti autora s jemným až pastorálnym štýlom, operujúceho v tzv. „soft science fiction“ subžánri. Je veľmi dôkladný v dôveryhodnom navodení atmosféry a v popisoch myslenia a konania jedincov a ľudskej spoločnosti, zobrazeného v neobyčajných, extrapolovaných situáciách. Napriek tomu, že línia príbehu nie je dlhá ani zložitá, podanie deja nie je vôbec priamočiare a čitateľ sa stále stretáva s prekvapujúcimi situáciami. Simak má dar veľmi výstižne a pôsobivo vystihnúť povahu komplexných vecí ako je ľudský charakter, atmosféra či nálada na veľmi krátkom priestore a výdatne s ním narába. Posledná pätina knihy bola síce dosť uponáhľaná a trochu sa mi žiadalo aby bola viac rozpracovaná, ale na druhej strane je príbeh veľmi kompaktný a žiadnu líniu by som neoznačil za „odfláknutú“. Navyše po celý čas som pociťoval ťažko definovateľný pozitívny pocit veľmi príjemného čítania podmienený už spomenutým poetickým a v konečnom dôsledku aj „beznádejne optimistickým“ vyznením autorovho štýlu.

Rooz  | ***** 07.01.2007 12:56

Z této knihy přímo číší, že ji nenapsal nikdo jiný než sám velmistr žánru C.D.Simak. Jeho báječný, lidský, mírumilovný styl je tu hmatatelný na každém kroku, příběh je zajímavý a přestože je hlavní hrdina stále na útěku, je to poklidné čtení.

stimílek  | ***** 11.06.2009 22:21

Vyprávění ze světa, ve kterém došel vědě dech a cesty do vesmíru jsou umožněny díky paranormálním schopnostem a instituci s názvem Udice. Hlavní postava – Shepherd Blaine – je vesmírným průzkumníkem. Jeho tělo je na Zemi v Udici, zatímco jeho mysl cestuje po vesmíru. Na jedné planetě narazí na bytost, která pronikne do jeho mysli a tím se spustí kolotoč událostí. Shepherd prchá z Udice a na útěku nás seznamuje s Amerikou, jak ji neznáme. Žijí v ní lidé s paranormálními schopnostmi a jejich nesmiřitelní pronásledovatelé. Tolik k ději, víc prozrazovat nebudu. Jak už je napsáno výše – opět máme možnost číst příběh psaný nezaměnitelným Simakovým stylem. Skvělé minidílo z doby, kdy kniha (byť paperback) stála 36 Kčs.

Martrix  | **1/2 17.04.2011 13:18

I když je Simak držitelem cen Nebula i Hugo a není pochyb že psát umí, považuji tuto knihu za jednu z těch méně povedených. I když je nápad dobrý a vcelku slušně rozvinutý, tak celkový dojem kazí pár zásadních nelogičností. Naštěstí se je autor nepokouší vysvětlovat, ale prostě předpokládá, že je čtenář přijme. V době vzniku, tj. v 70-tých letech, bych se nad nimi možná nepozastavoval, ale dnes na mě působí příliš rušivým dojmem. Nejsem skalní fanda hard sci-fi, ba naopak. Víc mě baví číst o postavách, které se dostanou do zvláštní situace, než o popisování fyzikálních, nebo technických aspektů děje. Dvě třetiny knihy jsou v tomto ohledu fajn, i když nejsou nijak výjmečné. Ale pokud bych chtěl srovnávat, tak je osm z deseti povídek Dicka lepší než tato kniha.



WebArchiv - archiv českého webu