kniha » Příběhy impéria
má v knihovně 3
hodnotilo: 5
98%
Příběhy impéria

Kryštof Ferenc
Jonáš Ferenc

Příběhy impéria

Kategorie: fantasy - gamebook - hry na hrdiny

vydání: Mytago (web) 2009

odkazy: 1x [web], 1x [info], 2x [recenze]


Komentáře:
Jarilo  | ***** 04.04.2011 18:37

Rozhodnutím napsat komentář k Příběhům Impéria jsem si na sebe tak trochu upletl bič.

Není totiž vůbec snadné přistupovat nezaujatě k produktu, který se stal jedním z mála (dvou) dokazujících, že to jde i u nás a jde to skvěle. Na druhou stranu komentáře jsou vždycky subjektivní záležitostí každého autora, a tudíž si k nim zaujatost vždycky nějakou skulinku najde.

Dva mladí, nadšení studenti z Brna napsali své vlastní RPG, které se jim posléze podařilo vydat.

Nezní to báječně? Fakt, že za tak skvostně zpracovanou příručkou stojí amatérský (ve smyslu, že vše dělali zadarmo ve svém volném čase pro potěchu svou a komunity) tým, který však předvedl profesionální výkon, je natolik významný, že jej nelze suše přejít konstatováním – to zákazníka nezajímá.

Když se vám do rukou poprvé dostane kniha pravidel, hned z obálky vás ovane vlezlý a chladný vítr prohánějící se londýnskými uličkami i skotskou vysočinou. Ucítíte vůni anglického čaje o páté, poctivé whisky s ledem a prvotřídních doutníků, které praví gentlemani odklepávají do luxusních popelníků v privátních klubech během partičky biliáru.

S chutí začnete otáčet bohatě ilustrované a krásně zpracované stránky plné skvěle zpracovaného textu – obecného úvodu do světa rolových her, představení systému (postaveném na původním systému FATE) a následně „settingu“ celých Příběhů, který je zasazen do období Viktoriánské Anglie.

Z knihy na vás na každém kroku dýchá atmosféra tehdejší doby, atmosférické texty skvěle doplňují celý lahodně namíchaný koktejl.

O kvalitně knihy svědčí i fakt, že lidé RPG hrami takřka netknutí si s chutí přečetli celou část věnující se Spojenému království Velké Británie a Skotska, stejně jako jejím koloniím rozesetým po celém světě a byli nadšeni a zachtělo se jim zkusit si prožít své vlastní příběhy v té době.

Samotné rady pro tvorbu postavy, včetně ukázkových charakterů, typy pro hru, nápomocná kapitola pro vypravěče i ukázkové dobrodružství patří dnes ke standardu a bratři Ferencovi se s tím popasovali na výbornou.

Fakt, že díky příznivcům této hry a neutuchající aktivitě autorů můžeme na RPGF a stránkách vydavatele nalézt zdarma dostupné bonusové materiály, včetně aplikace Příběhů pro další české RPG Střepy snů či dobových bankovek, je již jakousi pomyslnou třešničkou na dortu, či spíše pravém vánočním anglickém pudinku politém brandy a plápolajícím uprostřed stolu.

Autoři skutečně nelení a tak letos v červenci došlo k vydání rozšiřující příručky zaměřené na magii – Rukověť mága, jež byla opět pojatá značně originálně.

V současné době se například objevila myšlenka zpracovat prostředí První světové války pod názvem Krev Impéria, což je rozhodně velmi zajímavý nápad, který by neměl upadnout v zapomnění, a jsem přesvědčen, že díky množství příznivců ani neupadne. Stejně tak o vánocích 2010 vyšel skvělý sci-fi hack Příběhů pod názvem Biele Peklo.

Příběhy Impéria jsou důkazem toho, že s pílí, nadšením a odhodláním můžou talentovaní jedinci vytvořit kvalitní RPG bez nutnosti zázemí velké profesionální společnosti a takřka nevyčerpatelných finančních prostředků.

Je to takový naplněný sen, jak obou autorů, tak všech přejících příznivců česko-slovenských RPG.

Patříte mezi milovníky staré Anglie, výborných příběhů, atmosféry a kvalitních RPG? Pokud jste si alespoň na dvě otázky odpověděli kladně, jsou Příběhy Impéria právě pro vás a rozhodně byste neměli s jejich koupí otálet.

V knihovně vám ostudu dělat v žádném případě nebudou.



WebArchiv - archiv českého webu