kniha » Blade Runner
v Top10 17 | chce si přečíst 9 | chce mít v knihovně 5 | má v knihovně 165
hodnotilo: 223
90%
Koupit knihu:
Minotaur
Fantasya.cz
Blade Runner Více vydání = více obálek.

Philip K. Dick

Blade Runner

Sní androidi o elektrických ovečkách?

série: Blade Runner
díl v sérii: 1

Kategorie: sci-fi - dark - postkatastrofická - audiobook - podle filmu/zfilmováno

originální název: Do Androids Dream of Electric Sheep?
originál vyšel: 1968

vydání: Winston Smith 1993; Argo (web) 2004; Argo (web) 2013; Argo (web) 2017

odkazy: 1x [film], 7x [recenze], 1x [ukázka], 1x [info]


Komentáře:
louza  | ****1/2 05.03.2010 18:38

Patřím do nepočetné skupiny lidí, kteří film viděli až po přečtení knihy a do raritní podskupiny, kterým se film vůbec nelíbil. Knihu si představuji úplně jinak, než jak byla prezentovaná ve filmu – mnohem lépe. Literárnímu zpracování však formálně není co vytknout. Dílo si svůj legendární status bezesporu zaslouží. Přesto se nemůžu ubránit dojmu, že Dick napsal knihy, které ve mně zanechaly větší stopu. Kromě některých velmi povedených povídek bych uvedl například Temný obraz.

BlackDawn  | ****1/2 19.07.2010 15:46

Musím s Louzou souhlasit. Knize není naprosto co vytknout, nicméně není tím nejsilnějším Dickovým titulem, a pro mě je téměř záhada, proč je vlastně považovaná za kult.I lidé co Dickovou tvorbou jsou téměř nedotknutí jí hodnotí velmi vysoko. Možná je to tím, že zde Dick představuje své paranoidní vize ve srozumitelnější formě než v jiných knihách. Všudypřítomný strach z nahrazení lidské rasy novou řadou androidů zde stojí proti vznikající lásce k jedné androidce. Je to kniha která lze přečíst jako čisté scifi za jeden den, ale zároveň obsahuje jak je u Dicka zvykem velké množství pohledů na náš svět,víru a smysl života, ty ale musíte hledat mezi řádky.

Izmalius  | *** 22.04.2013 15:31

Na jednu stranu skvělé nápady, které nutí k zamyšlení i v dnešní době. Na stranu druhou tu je i pár podivností a na můj vkus to nemělo moc tah. Hezky vytvořený svět, sympatická hlavní postava. Mám vydání od Arga, kde je minimum chyb… ale teda ten obal je strašný a nechápu jak ho někdo mohl schválit. Ke knihám se chovám co nejlíp to jde, ale stejně je ten obal pokrčený.

Lmslaver  | **** 05.05.2014 14:43

Nebylo to špatné čtení, ale film se mi líbil více. I z důvodu logiky příběhu, kdy ve filmu musí Deckard vypátrat androidy sám a v knize mu jejich polohu pošlou z policejního oddělení jako na talíři a on je jde jen zlikvidovat. Temná atmosféra z knihy i filmu je takřka totožná což je super, u filmu je pak výrazné plus za detektivní pátrání po replikantech a taky závěrečná pointa, která mě v knižní verzi tak nějak trochu zklamala. Určitě by ale na mě kniha zapůsobila více, kdybych se k ní dostal dříve (před dvaceti-pětadvaceti lety).

Dilvermoon  | ****1/2 02.09.2016 12:57

Kdysi dávno jsem si přečetl, pak pozapomněl a skouknul film. Nedávno opět film a chvíli poté podruhé knihu. Vše teď spolu v živé paměti. Film je vynikající, ale teď tam vidím zjednodušení a změny v zájmu větší akčnosti a také mohutný důraz na vizuální stránku, která má lví podíl na tom, že je z něj takový kult. Kniha ve srovnání s ním klade velký důraz na mercerismus, což já považuji za výborný nápad a také na prvek vzácnosti živých zvířat. Je také pravda, že v knize Deckardův poslední úkol probíhá mnohem jednodušeji než ve filmu, což je realističtější, ale právě tady je jedna z výborných změn, co udělali filmaři. Celkově mám dojem, že Blade Runner patří v rámci PKD mezi čtenářsky přístupnější knihy s jasnou dějovou linkou, což u Dicka není vždy samozřejmostí.

Methat  | ****1/2 26.10.2016 23:03

Pre mňa bezkonkurenčne zatiaľ najlepšia Dickova kniha. Čítala sa jedným dychom ale nie je to na plný počet, pretože koncu čosi chýbalo. Všetko to skončilo príliš rýchlo a jednoducho. Jednoduchší bol aj text, pretože u tohto autora som zvyknutý na oveľa väčšie divočiny. Aj tak som bol nadmieru spokojný, pretože pokročilú umelú inteligenciu môžem. A teraz ešte pozrieť film.

mato_klerik  | ***** 16.11.2016 13:53

Výborný román, ktorý patrí k tým čítavejším od PKD. Mňa zaujal hlavne svojim prístupom k detektívnemu žánru, lebo vlastne ide o totálnu antidetektívku (film je oproti tomuto hotová holmesovka). Hlavnému hrdinovi vždy len zazvoní telefón a pošlú ho na miesto činu… Ale fakt ma tento prístup bavil. Nábožensko-filozofická línia je skvelým predobrazom sociálnych sietí a internetu, vďaka čomu je kniha (na rozdiel od filmu, ktorý túto linku ignoruje) naozaj jeden z pilerov kyberpunku…

Lucc  | **** 02.02.2021 12:21

K oprášení tohoto titulu mne vedla 9. série Červeného trpaslíka, která je poctou Scottovu filmu. Tak jsem si říkal, že si po letech dám knižní i filmové repete originálu, pak dvojku a trojku od Jettera a zakončím to Villeneuveovým spektáklem. Navíc je čas začít do hlubších filmových vod nořit i syna. Tak uvidíme, jak to dopadne.

Kniha je velmi čtivá. Hodně mi pomáhaly vzpomínky na film, ale ne proto, že by se sobě moc podobaly, spíše jako možnost si ve fantazii dokreslit postavy, budovy, situace. Z toho vyplývá varování pro ty, co chtějí číst knihu, protože se jim líbil film a myslí si, že kniha bude stejná, jen toho v ní bude víc. Nedělejte to. Nepodobají se sobě. Téměř v ničem. Dick píše střízlivě až stroze. Na atmosférické dlouhé popisy zapomeňte. Na LA budoucnosti zapomeňte. Na šmrncovní akční scény, co vás přikovají ke stránkám, si nechte zajít chuť. Zato si užijete zajímavé sociální koncepce společnosti (mercerismus, vztah ke zvířatům, speciálové, náladové varhany) a tušení, že v koloniích není vše, jak se na Zemi tvrdí (ale ne tak jasně naservírované jako ve filmu).

Rick Deckard je v knize hodně strohý a událostmi spíše zmítaný hrdina. Neprochází takovou existenciální katarzí jako jeho filmový extrakt, ale i tak se silně mění jeho pohled na sebe samého a na lidskost. Dost prostoru dostává také jeho žena. Ještě odlišnější oproti filmovému zpodobnění než Deckard jsou androidé. Nefilosofují. Jsou hodně lidští, ale v určitých chvílích, a to nejen při Voight-Kampfově testu, jsou jejich reakce přece jen jiné, např. chování ke speciálovi Isidoremu je až psychopatické. V obraně proti Deckardovi skládají víceméně ruce v klín. Někteří z nich jsou jako ovce čekající na porážku. Zpočátku jsou až příliš chytří a umí aktivně měnit své prostředí a spřádat a naplňovat sofistikované plány (emigrace z kolonií, falešné policejní ústředí, pokus o vraždu Ricka Deckarda), ale když jsou zahnáni do kouta jako Pris a Battyovi, chovají se jako zvířata. Strach jim ochromí myšlení. Asi to tak Dick chtěl, ale Scottova koncepce je atraktivnější.

V DADoES PKD vytvořil rozhodně zajímavý svět a dokázal jej příčetně vykreslit, což se mu ve všech dílech nepodařilo. Na druhou stranu jeho text je jaksi plochý a konec postrádá katarzi, kterou známe z filmové verze. Ta knihu v mých očích poráží, protože hraje více na strunu lidský vs. nelidský, právo na život a štěstí a hmatatelně, špinavě a uvěřitelně vykresluje svět, který je u Dicka sice zajímavý, ale pro mne často jen šustí papírem, jak je nerealistický.



WebArchiv - archiv českého webu