kniha » Blade Runner 3 - Noc replikantů
chce si přečíst 2 | má v knihovně 26
hodnotilo: 12
66%
Koupit knihu:
Minotaur
Blade Runner 3 - Noc replikantů

Kewin Wayne Jeter

Blade Runner 3 - Noc replikantů

série: Blade Runner
díl v sérii: 3

Kategorie: sci-fi

originální název: Blade Runner 3: Replicant Night
originál vyšel: 10/1996

vydání: AF 167 1998


Komentáře:
BorgDog  | **1/2 31.01.2012 14:20

Bohužel slabé. Zatímco druhý díl byl skutečně důstojným pokračováním filmu s atmosférou i postavami, tady se už Jeter vzdálil příliš daleko v místě, čase i provedení. Z Blade Runnera zbyl prakticky jen fragment zápletky a pár jmen, přičemž snaha „naroubovat“ ho tam oklikou, přes fiktivní filmovou adaptaci selhává stejně jako pokusy o navození původní atmosféry – už to zkrátka nefunguje.

Jako samostatná kniha ovšem není zlá, hlavně v momentě, kdy zabočí do oblasti „vetřeleckého“ hororu. Scény z potopené lodi Salander jsou brilantní a oslovení „kočičko“ po jejich přečtení asi nějakou dobu nebudete vnímat jako milé. Velmi mírně řečeno. Coby „běžná“ SF tak Noc replikantů obstojí, ale pokračováním Blade Runnera na rozdíl od druhé části už není.

Madam Brbla  | *** 29.05.2015 19:39

Ždímání vymačkaného citrónu. Autor už příliš kombinuje, zápletka je přitom děravá jak většina mých fuseklí. Postavy si taky nejde oblíbit: Deckard je otravně unavený, zmatený, rozervaný a citově oploštělý, Sarah je šílená hysterka – ženu ani květinou neuhodíš, ale tuhle byste s rozkoší přetáhli květináčem od pořádně vzrostlé diffenbachie, Battyho inkarnace je něco nehorázně ufňukaného a slabošského, Holden se jen mihne a přitom stihne pokračovat v nepravděpodobných charakterových přemetech, do toho spadnou dobrodějní dárci informací… snad jedině malá Rachel ze mě dokázala vydojit něco sympatií. Souhlasím s BorgDogem, že scéna z kosmické lodi Salander 3 měla solidní tah, zbytek knížky jsem pročetla vlažně a musela se do ní skoro nutit. Pootevřený konec dává tušit pokračování – netuším, jestli vznikla, ovšem zájem o jejich četbu bych neměla. Kdysi se mi „Noc replikantů“ líbila víc… kdysi se mi víc líbila i samotná filmová předloha. 59% a z toho 9% jde nejspíš na vrub nostalgie.

Lucc  | **** 24.02.2021 22:54

Lepší než dvojka. Jeter se pustil dál po svém, přetnul pupeční koax k Dickovi a prospělo mu to. Space is the place! Ve dvojce se až moc snažil se na originál přisát příběhem, tady už to činí pouze citací scén ze Scottova filmu, jmény a osudy postav. Jakmile poslal Deckarda na jím samotným řízenou misi a přestal se tak křečovitě snažit o dořečení děje filmu, spíš o dořečení osudů postav, hned se mi to lépe četlo. Začátek se mu povedl. Obzvláště první kapitola a pak přílet Holdena a nevyhnutelnost všeho, co se musí. Není to sice už skoro vůbec Dick, ale je to svébytná svižná kniha s bonusem – návratem a rozvojem postav a pokusem dovyprávět, co bylo dál po Hranici lidskosti. Asi jako když Sapkowski napsal Bouřkovou sezónu. Hodně dobrý béčko s porcí nostalgie navíc.



WebArchiv - archiv českého webu