kniha » Oškliví
má v knihovně 6
hodnotilo: 13
74%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Minotaur
Oškliví Více vydání = více obálek.

Scott Westerfeld

Oškliví

Kniha vyšla i pod názvem:
Škaredí
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Oškliví
díl v sérii: 1

Kategorie: sci-fi - postkatastrofická - pro děti a mládež

originální název: Uglies
originál vyšel: 2005

vydání: Triton (web) 2010; Slovart (CZ) 2012

odkazy: 1x [ukázka], 4x [recenze], 1x [info]


Komentáře:
Renča  | ***** 17.09.2010 10:31

Ocitáme se v budoucnosti cca 200 až 300 let vzdálené od naší doby někde na východním pobřeží USA. Každý člověk v šestnácti letech podstupuje lékařský zákrok, při němž se stává krásným. Je to považováno za určitý druh spravedlnosti a rovných příležitostí. Od té doby nejsou konflikty ani války. Vše vypadá dokonale, ale když nahlédnete za roh, zjistíte, že není všechno zlato, co se třpytí. A tady se vše třpytí opravdu hodně.

První díl tetralogie se rozjíždí pomalu, dobrodružství nás čeká až s Tallyinou nebezpečnou výpravou do města vzbouřených ošklivých – Kouře. Ač se dívka z města s nástrahy divočiny vyrovnává mnohem lépe než s myšlenkou, že má zradit kamarádku, ten bod, kdy mě kniha (přes zajímavý nápad) vtáhla do děje, nadešel až s jejím příchodem do Kouře. Teprve tady se její charakter začíná měnit a vy jako čtenář zároveň čekáte na nevyhnutelný okamžik zrady a prozrazení. Jak se Tally zachová? Sebere domov spoustě lidí, kteří si ho budovali 20 let? Zradí kamarádku i novou lásku? Napětí graduje až do konce, kdy se Tally odhodlá k nečekané oběti, která byla dříve jejím snem. Ale ona potřebuje napravit, co způsobila, jinak by nemohla se sebou žít dál.

Autor dokáže strhnout originálním nápadem, vytříbeným stylem, při kterém si nemusí vypomáhat slangem či vtipnými hláškami, i barvitým vykreslením hlavních postav a jejich proměny. Opravdu se těším na pokračování, protože nejen příběh, ale zejména cliffhanger na jeho konci jsou lákadlem, kterému je těžké odolat.

honajz  | ***** 18.07.2011 19:52

Souhlas s Renčou, navíc je to vytříbeně a inteligentně napsané, nejen pro holky. Pod jako kdyby povrchním tématem (současný kult krásy a mládí a jeho možné důsledky) se ale skrývá spousta dalších filozofických myšlenek, i když někdy jen v náznacích. Příjemné překvapení.



WebArchiv - archiv českého webu