kniha » Evangelium ohně
chce si přečíst 5 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 5
hodnotilo: 10
88%
Evangelium ohně

Michel Faber

Evangelium ohně

Kategorie: sci-fi - alternativní historie

originální název: The Fire Gospel
originál vyšel: 2008

vydání: Argo (web) 2010


Komentáře:
Gaarq  | ***** 03.01.2011 20:35

do pekla půjdeme buď všichni nebo nikdo. faber je zvláštní autor a ač je tahle kniha psaná „na objednávku“, je z ní autor cítit na sto honů – sarkazmus, ironie, bodnutí jehlou slov přímo do podebraného místa. příběh vrší banality a absurdity jedním dechem a vzniknuvší koktail je ten molotovův. stačí jiskřička a prásk! tou jiskřičkou je teroristická bomba a ten výbuch rozmetá osudy mnoha. příběh obsahuje zajímavé a mně blízké ingredience (akademický lingvista, knižní svět autorů, vydavatelů a překladatelů, náboženské téma) a závěr-nezávěr, který je až skoro sebezesměšňující, má údernost kladiva. moje literárně vzdělanější žena si ztěžovala, že v porovnání s jinými moderními autory a jejich příběhy je to plytké a bez přesahu, ale já ho tam pro sebe našel: jsem snad já strážcem bratra svého?

Lucc  | ****1/2 10.01.2013 16:02

Už dlouho se mi nestalo, jestli vůbec někdy, abych přečetl knihu na jediný zátah. Evangeliu ohně se to, pravděpodobně za přispění odpolední dávky kávy, včera večer podařilo. Už jenom za to by si zasloužilo plné hodnocení, ale nedosáhne na něj. Mimojiné proto, že klame tělem. Doslova. Okraje takových rozměrů jsem v knize snad ještě neviděl. Ani ve slabikáři. Při „normální“ sazbě by těch 216 stran vydalo tak na polovinu. Argo, Argo, stále ještě ždímáš ze zákazníků peníze tímto podloudným způsobem? Stále ještě nešetříš (naše) lesy? Tím druhým důvodem je druhá polovina. Knihy. V ní totiž text ztratil tah na bránu, začal trochu moc relativizovat a filozofovat, aby nakonec téměř vyšuměl. Veliká škoda. První polovina byla totiž fantastická.

Co na Evangeliu ohně pochválit nejvíce? Uvěřitelnost. Faber rozhodně nepodcenil přípravu. Jeho vize má sílu a je podaná přesvědčivě, reálně, téměř hmatatelně, od samotného textu papyrů až po recenze na Amazonu. Postavy. Živé a přesto tak literárně až archetypálně odlidštělé (dokonalá žena)! Humor. Někdy krutý, vždy přinejmenším hořký, ale skvělý. Decentnost. Tohle není útok na křesťanství potažmo katolictví. Skoro bych řekl naopak. Kdybych musel sázet, vsadil bych, že Faber je věřící nebo přinejmenším aktivně hledá víru v Boha (Jehovu, říkejte mu jak chcete). Literární svět. Pokud tuto knihu někdy četl Stephen King, musel si v ní libovat. Máme tu autora s jeho všemi slabinami i celou literární mašinerii v pozadí, všechno uvěřitelně vykresleno, snad i trochu karikováno. Syrovost. Ne moc, ale někdy prostě padne slovo nebo spojení, které působí jako rána pěstí. Kvalitní překlad. Viktor Janiš odvedl skvělou práci. Za uši mě chytla snad 2 slova a i tam bych se nedivil, kdyby byla autorským záměrem. Summa summarum kniha je fantastická. Škoda jen těch dvou výtek výše. Jinak by to byl jasný TOP. V každém případě mám výraznou motivaci si přečíst další Faberovy knihy.

louza  | ****1/2 15.06.2023 12:30

Krátká novela už trochu za hranou fantastiky zkoumá alternativní svět v němž se najdou starobylé svitky nesoucí očité svědectví ukřižování Krista. Jejich autor na celou záležitost ale nepohlíží náležitě jak se patří biblicky. Naopak neskrývá realistické detaily celé procedury a strhává tak náboženský obraz na němž stojí celá společnost o dva tisíce let později. Ta si však svůj pohled na ikonu nechce nechat vzít, což překladatel/ob­jevitel/hlavní hrdina brzy pocítí na vlastní kůži. Ďábelská premisa na níž jsou opravdu potřeba literární koule. Text krásně cválá a nebere si servítky. Jediná výtka je směrem k završení příběhu, kde lze vycítit, že poselství knihy tak trochu převládlo nad ústředním charakterem, který se stává jeho prvoplánovým útrpným nositelem bez znatelnější katarze. I to je ovšem život a nedostatek realističnosti autorovi upřít nelze. Kniha bezpochyby patřící k velké beletrii.



WebArchiv - archiv českého webu