kniha » Síla vzdoru
v Top10 2 | chce si přečíst 3 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 39
hodnotilo: 87
68%
Koupit knihu:
Fantasya.cz
Minotaur
Síla vzdoru Více vydání = více obálek.

Suzanne Collins

Síla vzdoru

Kniha vyšla i pod názvem:
Drozdajka
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Hunger Games
díl v sérii: 3

Tato kniha je částí i jiných knih: Hunger Games, Hunger Games - komplet

Kategorie: sci-fi - antiutopie - postkatastrofická - podle filmu/zfilmováno - dospívající

originální název: Mockingjay
originál vyšel: 08/2010

vydání: Fragment (CZ) (web) 2011; Ikar (SK) (web) 2011; Fragment (CZ) (web) 2013; CooBoo (SK) 2019; Fragment (CZ) (web) 2019; Fragment (CZ) (web) 2022

odkazy: 4x [recenze], 2x [film]


Komentáře:
Vlask  | ****1/2 17.04.2011 12:25

Příjemné překvapení pro čtenáře a nepříjemné pro hlavní hrdiny. Autorka celou dobu mířila spíše k červené knihovně a stejně tak pokračovala zde, ale konec celé série se nakonec zvrhl oproti očekávání do velmi tvrdé reality. Navíc jsme se zbavili opakovaného tématu her a celý díl je o boji rebelů. Hlavní postava se zapojí také, ale bojuje s vlastním šílenstvím stejně často jako s Kapitolem.

MartinJ  | * 20.12.2011 09:03

Z posledního dílu jsem byl vysloveně zklamaný. Samozřejmě, že stojí za to si ho přečíst, pokud jste četli ty první dva díly, abyste se dozvěděli, jak celý příběh dopadne. Nicméně chybí onen spád a „čtení jedním dechem“, které bylo přítomné v prvních dvou dílech, a naopak zůstaly (ba se ještě rozrostly) všechny nedostatky, které čtenář v prvních dvou dílech rád autorce odpustil. První 3/4 knihy jsou dost o ničem, zdlouhavě jsou popisovány osobní boje hlavních hrdinů a to zejména boje jich samotných se sebou. Děje okolo jsou lakonicky komentovány „povstalci už dobyli všechny Kraje“ apod. V té první části jsou asi dvě scény, které zaslouží 100 %, zbytek nic moc. Závěrečná čtvrtina je trochu lepší, už to odsýpá, ale každou chvíli si čtenář uvědomuje, že zatímco v Aréně bylo možné cokoliv a znělo to uvěřitelně, v normálním městě, kde žijí normální lidé, je to dost přitažené za vlasy. Závěr je celkem dramatický a nečekaný, ale snad skoro až moc.

Anillion  | ***1/2 13.01.2012 10:47

Nebudu komentovat kvality knihy, má to nápad, dá se to číst, má to nějaký spád, ale do mé knihovny to prostě putovat nebude. Jen chci říct, že jako pravděpodobně každá žena jsem fandila jednomu z těch románků, které Katniss měla, ale s tím, že jsem všechny tři knihy přečetla, abych se nakonec dozvěděla, že si vybrala Peetu?… no nevím, docela mě to zklamalo.

minduton  | ** 02.02.2012 21:32

Jednoznačně, díl od dílu, uvadající úroveň série. Pevně věřím, že 3. díl je ten poslední. Jsem asi v 7/8 třetího dílu, takže si dovolím názorové shrnutí. Styl mi krajně nesedí. Na to, že se jedná o postapo, je tato skutečnost prakticky nevyužita a dosti nevytěžena. Svět, v němž se děj odehrává, je jen plytce popsán. Mám rád postapo knihy – škoda… To je velká škoda. Autorka jde vypravěčsky jen po povrchu, příběh nemá žádnou větší hloubku, žádné výraznější kontury. Navíc nemá sebemenší ponětí o technice (technoloidně je asi tak na úrovni 14leté holky). Pokud už se v knize řeší něco technického, tak to popisuje s maximální opatrností, aby ji snad někdo neosočil z totální neznalosti (což asi dělá dobře) – avšak nepůsobí to věrohodně.

greatsun  | * 09.06.2012 01:11

Tak takový kvalitativní sešup dolů jsem vážně nečekal… Ze třetího dílu mám dojem, že ho psala 12-ti letá psychicky narušená skautka. A stejně narušení jsou i téměř všichni hrdinové ve třetím díle. Jako kdyby se s nimi udála skoková proměna a rozumově i emočně se propadly někam do před pubertálního období… První díl, který se odehrával na relativně malém prostoru s omezeným počtem lidí dokázala autorka vykreslit na jedničku. Celkový post-apokalyptický svět jí však velmi velmi unikl a neudržela si ani jeho konzistenci ani věrohodnost. Dávám 2/10 a to pouze z toho dlvodu, že jsem chtěl vědět jak to všechno dopadne…

Hadati1  | ** 30.07.2012 16:34

Z celé trilogie podstatně nejhorší díl. Hlavně v tomto posledním díle jsou vidět autorčiny trhliny, kdy si neví rady zejména s válkou mezi Kapitolem a 13. krajem, do kterého se připojí celý Panem. Svou neschopnost vysvětlit, jakým způsobem technicky omezené kraje zvládli vzdorovat mocnému Kapitolu vyřeší prostě tím, že tuhle část zcela přeskočí. Katniss i přes to, že přežila již druhé Hladové hry, je snad ještě naivnější a dětinštější než na začátku celé série, což knize také nepřidá, když máte pocit, že hlavní hrdinka začíná trpět demencí. Kapitolou samo o sobě je vztah Katniss k Peetovi a Hurikánovi. U prvních dvou dílů mi tento vztah nijak zvlášť nevadil, ale v posledním díle neustále přemýšlíte, zda máte něco takového zapotřebí číst. Úžasnou tečkou za tímto vztahem udělá Hurikán, který se bez uvedení jakéhokoliv důvodu přestane na konci knihy o Katniss zcela zajímat. Když pak Katniss na závěr projde jedna konkrétní vražda, aniž by musela předstoupit před jakýkoliv tribunál či soud, a obyčejní lidé jí dokonce ani nic nevyčítají, chabá konstrukce tohoto dílu se vám dokonale rozpadne a vy nabydete pocitu, že Collinsová vlastně ani nevěděla, co se mělo po prvním díle dít a všechno si to jen cucala z prstu. Ubohé zakončení trilogie.

arias  | ** 04.10.2012 09:37

To snáď nie…takýto kvalitatívny prepad by som od tejto série naozaj nečakala. Smutne mi to pripomína Georgea Martina a 4. časť Písne ledu a ohně (môj subjektívny názor). Niektoré zápletky tu autorka len načrtne, ale ďalej nerieši, iné rieši len veľmi povrchne a niečo, čo sa sľubne rozvíjalo na desiatkach strán zrazu „odpíli“ jednou vetou a viac tomu nevenuje pozornosť. Motívy a pohnútky hlavných postáv sú často nepochopiteľné, málo vysvetlené a hoci spočiatku som si všetky postavy hýčkala a vytvárala som si k nim vzťah, v poslednej časti mi liezli na nervy do takej miery (obzvlášť Katniss), že som si priala, aby ich konečne niekto odpravil a zbavil ma utrpenia. Záver gýčovitý, skratkovitý, odfláknutý…och, škoda reči. A mimochodom…po prvý raz som sa musela k dočítaniu knihy s nechuťou nútiť. Stratila všetok svoj pôvodný lesk…

epco55  | **1/2 28.12.2012 09:47

Prvé dve časti tejto série ma uviedli do stavu kedy som od jej ukončenia nečakal vôbec nič. A dobre som spravil, lebo sa mi dostalo iba siahodlhých monológov hlavnej hrdinky, či už na takú, alebo onakú tému. Nakoniec síce došlo aj k nejakej akcii, ale aj tá bola akási divná a prišla a odišla len tak mimochodom. Ku koncu knihy ma hnala iba zvedavosť ako veľké bude mať autorka gule a či sa nakoniec spraví to čo jej logika kázala už niekde v polke prvej časti. Nebudem spoilerovať ak je niekto zvedavý tak nech si utrpením z názvom Hunger games prejde pekne ako ja.

MirabelkaP  | **** 12.03.2014 11:26

Určitě nejslabší díl série. Děj je rozvláčný, Katniss občas na zabití… nicméně mě si nakonec získala. Žádný růžovoučký závěr, ale syrová realita puberťačky kterou zneužila vláda i rebelové…

Phoenix  | *** 18.04.2014 10:45

Po tom, jak skvělé byly první dva díly, se dalo očekávat, že napotřetí už autorce neprojde zavedené schéma příběhu. Sice se ho pokusila v prvních dvou třetinách knihy změnit, ale výsledkem byl ne moc zajímavý sled událostí, které se většinou skládaly z toho, že Katniss někde natáčela promo a něco se stalo. V závěrečné třetině se sice dostala do akce, kde si autorka konečně přestala brát servítky a čtenářům předložila krutou realitu. Přesto to nezachránilo předchozí nevýrazný děj. Upřímně se děsím prvního ze závěrečného filmu. Tam se prostě nebude nic dít.

Adhara  | **** 15.05.2019 14:34

Rozprávanie je akési vláčne a mierne vleklejšie než v prvých dvoch dieloch. No stále nad hranicou mojich limitov, ktoré naozaj nemusia mať akčnú scénu za akčnou scénou. Pripadá mi horší, ale iba o kúsok, a nie z dôvodov, ktoré uvádzajú iní kritici. Autorka nepoužíva niektoré klišé z románov pre takzvaných mladých dospelých. Postavy nie sú čiernobiele, nejde o klasický boj čistého dobra proti čistému zlu s vyvoleným pubertiakom na čele. Naopak, často sa objavujú morálne dilemy medzi tým, čo je dobré a čo zlé, alebo aspoň menej zlé. A neváha obetovať aj významných klaďasov. Aspoň vidieť, že na rozdiel od iných kníh tu nikto nemá okolo seba magické ochranné silové pole. Aj psychické rúcanie sa Katniss, na ktoré tiež mnohí šomrali, jej občasná pasivita a nerozhodnosť, mi pripadá nanajvýš uveriteľné a reálne. Katniss nie je obdarená ani úžasnou fyzickou (okej, tá jej skvelá streľba z luku sa tomu už blíži), ani úžasnou psychickou mocou. Takisto nemám pocit, že by tam bola nejako preexponovaná ľúbostná stránka príbehu (a to ja som na sladké dosť citlivá).

A pozitívne hodnotím najmä predposledné desiatky strán. Primäli ma k zamysleniu, že ešte horšia strata, než sú obete padnuté vo vojne, je strata tých, čo vojnu prežili. Je o to tragickejšia, že je zbytočná. Žijú, ale sú takí vzdialení, akoby ani nežili.

No autorka akoby sa zľakla silnej depresívnosti záveru a posledné tri strany úplne pokazila. Prekrútila ich na happyend, ktorý ma nielenže vôbec nerozveselil, ale pôsobil ako päsť na oko.

Moja celá recenzia: https://www.adhara.sk/?page_id=5345



WebArchiv - archiv českého webu