kniha » Prsten od vévodkyně
chce si přečíst 5 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 18
hodnotilo: 16
82%
Koupit knihu:
Fantasya.cz
Fantasya.cz
Prsten od vévodkyně

František Novotný

Prsten od vévodkyně

série: Kroniky karmínových kamenů
díl v sérii: 1

Kategorie: fantasy - alternativní historie - cestování časem

vydání: Zoner Press (web) 2011

odkazy: 1x [ukázka], 5x [recenze]


Komentáře:
Sirius  | ****1/2 09.05.2011 16:25

Asi takhle – takhle si se mnou naposledy pohrál Drood od Simmonse.

pruss  | ***** 01.10.2011 13:27

Excelentní kniha. Psaná ve strhujícím tempu. Možná to nejzábavnější, co Novotný napsal. Bravo.

Dilvermoon  | ***** 30.04.2012 07:21

František Novotný se zase jednou rozhodl pustit do románu. A dobře že tak. V tomto prvním díle volné série si vzal na paškál Boženu Němcovou. Pěkně míchá známou (čti: dnes uznávanou) historii s fikcí, a to nejen život Boženy Němcové a národní obrození, ale jde i dál.
Kniha je místy možná trochu kontroverzní a to co se týče naší dávné nebo i nedávné minulosti. Autor se opírá nejen do mládí Boženy Němcové a tedy i do románu Babička, ale neušetří ani národní obrození, natož naši novodobou historii (rád spřádá i vlastní teorie, minimálně jedna z nich je natolik šílená, že by mohla být pravdivá :-).
Takže se klidně může stát, že s ním leckdo nebude souhlasit z důvodu osobního přesvědčení. Opravdu neváhá dát najevo, že podle jeho názoru někdy vzýváme falešné modly.
Tímto vším se proplétá velmi čtivý příběh býv. STBáka a poněkud nečekaného obrazu (viz: obálka). Kniha je i svéráznou časovkou a s tím souvisí i poněkud pikantní způsob přesunu v čase. Postavy (ať historické, nebo – pravděpodobně – smyšlené), jsou vykresleny pěkně plasticky a vůbec je celkově znát, že si to autor pořádně nastudoval.
Některé historické epizody sice líčí poměrně zkratkovitě, ale účel to splní a od knihy jsem se nemohl odtrhnout. Je opravdu škoda, že se František Novotný v životě více nevěnoval psaní SF, kromě série Valhala je to vlastně jeho jediný román z našeho žánru. Co ale trochu zamrzí, jsou tiskové chyby, kterých sice není jak naseto, ale leckde vypadla třeba předložka apod.

avatar2  | ****1/2 05.07.2012 10:18

Knize nemám co vytknout. Zvlášť pro čtnáře, kteří netrpí averzí k historickým exkurzům je kniha téměr bezchybná. Měl-li bych shrnout děj do jedné věty, navrhl bych podtitul: „Výlet jednoho estébáka do časů Boženy Němcové a dál“. Doporučuju.

jarda007  | ** 30.03.2014 11:43

Nic moc. Zajimave tema ale celkem nudny dej…

louza  | ****1/2 15.04.2014 10:03

Skvělá fabulace. Velmi pěkně zpracované téma, vytříbená práce s jazykem, zajímavá volba tématu i provázání s několika vrstvami historických reálií a šokující pointa závěrem. Škoda jen zbytečně násilně naroubovaných sexuálních scén. Méně by bylo v tomto případě více. Jinak ovšem kloubouk dolů. Novotný znovu potvrzuje svůj literární jemnocit. Jeden z mála českých autorů se světovým potenciálem.



WebArchiv - archiv českého webu