kniha » Zrada v zimě
chce si přečíst 1 | chce mít v knihovně 4 | má v knihovně 36
hodnotilo: 22
80%
Zrada v zimě

Daniel Abraham

Zrada v zimě

série: Kvartet vysoké ceny
díl v sérii: 2

Kategorie: fantasy

originální název: A Betrayal in Winter
originál vyšel: 08/2007

vydání: Laser-books (web) 2011

odkazy: 6x [recenze]


Komentáře:
Svarec  | *** 01.07.2011 12:42

O něco horší než jednička. Děj se nese víceméně ve stejném duchu jako Stíny v létě, tedy žádná akce, spousta intrik, hodně se řeší vztahy mezi postavami, atd. V jedničce se mi to líbilo, nicméně zde – přinejmenším v první polovině – jsou děj, veškeré popisy, dialogy a rozhovory tak nemožně roztahané, že už jsem se opravdu chvílemi nudil a musel se do čtení nutit. V druhé polovině se příběh naštěstí rozjede a těch 150 stran se dá přečíst na jeden zátah, přesto na jazyku zůstává pachuť po úmorné první půlce. Navíc stejně jako u prvního dílu zopakuji: ten systém nejrůznějších gest a postojů není dobrý nápad… Skutečně bych si radši přečetl, jak se hrdina pobaveně usmál, než že poskládal gesto pobavení. Podle nejrůznějších zahraničních kritik je druhý díl Kvartetu vysoké ceny lepší než první. Dovolím si nesouhlasit. Zrada v zimě je dobrou knihou, na vynikající Stíny v létě ale určitě nemá. 60%

Shelagh  | ****1/2 13.03.2013 19:25

Děj se odehrává 13 let po událostech Stínů v létě. V Machi se začínají odehrávat události, které opět mohou ovlivnit velké množství lidí. Je zavražděn nejstarší syn umírajícího khaie, jeho bratři mizí a očekává se obvyklý bratrovražedný boj o následnictví. Jenže tentokrát se věci začnou odehrávat poněkud jinak. Do Machi je vyslán Maati Vaupati, aby plnil úkoly daie-kvo, zejména aby zjistil, zda za vším nestojí jeho bývalý přítel, nyní vyděděnec Otah Machi.

Zrada v zimě je o stupeň lepší něž první díl. Děj má větší spád, zvraty jsou zajímavé a občas nečekané. Ovšem opět nečekejte nic akčního, Abraham staví na důkladném popisu motivací jednání a emocí postav, diky čemuž je celkové tempo vláčnější než může být leckomu milé. Postavy z prvního dílu vyzrály, ty další přinášejí zajímavé plastické charaktery.

Mě se narozdíl od výše uvedeného komentáře nesmírně líbí popis komunikace pomocí složitých gest a postojů, vnáší to do díla originální rovinu, kdy se civilizace kulturně odlišuje od zbytku světa.

Těším se na další díly, jsem mimo jiné zvědavá, jestli tam budou popsány další způsoby, jak se andat snaží osvobodit.



WebArchiv - archiv českého webu