kniha » Děravý úřad
chce si přečíst 3 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 6
hodnotilo: 4
65%
Děravý úřad

David Rowland Langford

Děravý úřad

Kategorie: sci-fi - humorná

originální název: The leaky establishment
originál vyšel: 1984

vydání: Talpress (web) 2003

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
Martyrius  | ****1/2 23.08.2011 12:40

Nebudu mít tak dobrý komentář, protože má sebekritika se poddává respektu k autorovi – je to hlavně zapříčeněno tím, že nechci. Jak bych taky mohl mít lepší humor, než to, co zde předvedl Langford ? Ne, nejenom že je to vtipnější než Terry Pratchett (tuhle knihu jsem našel, když jsem hledal Zeměplochu podle jména autora – a našel ho jako autora předmluvy), i když to je hlavně proto, že je zde jakoby veškerý humor Zeměploch koncentrovaný do pouhopouhých 200 stran.

Musel jsem číst velice pomalu, opatrně si užívat vtipy, narážky, pop-kulturní reference a těžko říct, co bylo nejlepší, ale jako celek to působí jako jedna velká jízda. Desítky vtipů na každou stránku, taková dobrá forma přehrávání a křečovitého humoru. Tím spíš pomáhá k popsání šílené byrokratické záležitosti / ích.

Velice podobné humoru v Červeném trpaslíku (nebo ještě lépe – knize Neschopnost). Pozor však – toto není ani fantasy, ani sci-fi. Je to jen parodie na fungování jednoho úřadu (a věcí s tím spojené – kolegové, sekuriťáci, zvířata – bossové). Jasně, jde o jadernou technologii, ale nic moc sci-foidního.

Jako kniha pro humor je však tato kniha dokonalost sama.



WebArchiv - archiv českého webu