kniha » Obhájci bílé vlajky
má v knihovně 1
hodnotilo: 2
65%
Obhájci bílé vlajky Více vydání = více obálek.

Vláďa Zíka

Obhájci bílé vlajky

Tento svazek obsahuje díla vydaná samostatně: Tajemství staré věže, Záhadný letec, Obhájci bílé vlajky*

Kategorie: sci-fi - pro děti a mládež

vydání: Zmatlík a Palička 1938


Přispívat do diskuze mohou jen registrovaní uživatelé


1

 [29] barbar (editor) 26.03.2012 09:45  

@tomts[28]: Dík za doplňkové informace!

Jelikož jsem co do lidí mírný optimista, tak si myslím, že dotyčný Vláďa Zíka byl vlastenec / nacionalista a Mnichov ho zlomil, protože vzal jeho dílu smysl. Proto téměř přestal psát. Vedle toho určitě fungovaly ale i další podněty, třeba si potřeboval vydělat na chleba a tak…

 [28] tomts (editor v době uložení příspěvku) 25.03.2012 21:41  

@yerry[26]: aha, tak to pak ano. Já zas všechny příspěvky nečtu, takže mi tím pádem některé souvislosti a narážky mohly utéct.

@barbar[27]: No, mám nějaké informace z AV ÚJČ, předpokládám, že odtud čerpal i Ivan A. pro ten slovníkový titul, o kterém se zmiňoval i FerryH. Pravdou rozhodně je, že velký tvůrčí útlum měl Zíka už od Mnichova. Do té doby psal 50 knih ročně a pak najednou pořád méně a méně. V letech 1943–48 napsal zhruba 20 románů CELKEM, navíc se pouštěl do žánrů jako humorný román, detektivka, leporelo, poezie… Takže je vidět, že tady nějaký problém být musel. Navíc od roku 1945 už v celostátním tisku nebyla o Zíkovi žádná zmínka. Jak už jsem vzkazoval PPokorovi možná by stálo za to zkusit Archiv v Žatci, mám tam známé, možná bych se tam mohl někdy zase stavit, ale poslední dobou nějak nestíhám…

 [27] barbar (editor) 25.03.2012 19:21  

@yerry[26]: Umíš jejich skutečný jazyk? Máš tomahavk? Umíš skalpovat? :)

Jinak se mi na téhle diskusi hodně líbilo právě rozebírání osudu Vládi Zíky a jeho paralela s osudem naší země.

@tomts[25]: Nemáš o Zíkovi ještě nějaké další informace? Vím, že otravuju, ale přijde mi to přínosné. Hodně by mě zajímalo, zda přestal psát, protože dostal doživotního peška, anebo sám vyhořel; protože mám dojem, že jednu dobu chrlil jako vulkán tak knihu týdně, a kdyby chtěl, tak těch Hrdinů severu určitě nasekal 25 dílů, takže se mu asi nepsali snadno…

 [25] tomts (editor v době uložení příspěvku) 25.03.2012 14:27  

@yerry[24]: Pravdou je, že mně ani tak neiritovaly citáty jako Tvoje informace, že jsi Sioux a nikoliv Slovák, a proto jsem hovořil o tom pojmenování. Já jsem také Čech a ne „Lachende Bestien“ (smějící se bestie), jak nám říkal Heydrich. Jinak mohu s Tvými úvahami vcelku jen souhlasit, nikdo není jen černý ani jen bílý (myšleny vlastnosti nikoliv barva pleti) a kádrovat kohokoliv ja jistě pitomost i když ho třeba znám důvěrně (možná tím spíš). Co se týče Wikipedie, tak tu nečtu, jsou tam neskutečný bláboly…

 [23] Dilvermoon (editor) 25.03.2012 10:33  

@tomts[22]: Tak jsem si říkal, že se posouváme někam daleko od legie, ale už jsme zase částečně zpátky, v Black Hills. :-)

 [22] tomts (editor v době uložení příspěvku) 25.03.2012 09:51  

@yerry[11]: @yerry[18]: Hezký… Nechtěl jsem se už k tomuhle tématu vracet, ale tys mě donutil. Shodou okolností se zabývám etnografií Severní Ameriky nějakých 32 let. Jednak naprosto nechápu, proč sem vkládáš citáty opsané z Nekonečného kruhu manželů Lombardiových, ad2 co mají společného původní obyvatelé Ameriky s tím, jestli byl Zíka vlastenec či nikoliv.

Chápal bych, pokud by jsi ukazoval na paralelu s kolaborantstvím, neboť např. mnoho Lakotů se přihlašovalo v 70.-90. letech 19. století do řad tzv. Indiánské policie a dovršili tak tragédii tohoto národa (přímé zavinění smrti Tašunko vitky i Tatanky Ijotanky spadá na jejich hlavu), u nás to bylo podobné s naším četnictvem (takových paralel by se jistě našlo mnohem víc, to jen na okraj).

Chápal bych, pokud by jsi poukazoval na ironii hovorů o rasismu u národa, který celé své dějiny věnoval plánovanému vyhlazování cizích ras, a který dnes učí ostatní, jak by se měli chovat (neuvěřitelná drzost, ale horší je, proč nikdo z politiků nemá odvahu jim to „omlátit o hlavu“). To, že američané i rusové kroutili nad německými vyhlazovacími tábory hlavou je velkou ironií, pokud si člověk uvědomí, že gulagy i rezervace byly totéž v bledě modrém a zahynulo v nich několikanásobně víc lidí…

Podobně jako u Zíky nalezneme rozpory v osobnosti, najdeme je u většiny oslavovaných osobností původních američanů (např. u Tebou zmiňovaného Oháješi, který žil do patnácti let jako lakota, potom byl vychováván v amerických školách a internátech, stal se lékařem a poradcem prezidenta, spisovatelem Alexandrem Eastmannem, byl u masakru u Poraněného kolena, vrátil se mezi svůj lid, ale ve výsledku byl natolik vnitřně rozpolcen, že nevěděl kam patří a úplně jej už nepřijal ani jeden z národů). Ale dost už…

P.S. Mimochodem Sioux je hanlivé oslovení národa Lakotů a znamená Malá zmije (tak jim říkali jejich úhlavní nepřátelé Algonkinové, přesně Nadouej Sijú a běloši to zkomolili na Sú – přepis Sioux). Oni sami si říkali Lidé (lakota či dakota) či Národ sedmi ohnišť (Očeti šakovin)

 [21] barbar (editor) 25.03.2012 00:42  

@yerry[18]: Konečně nějaká moudrá slova… :)

 [20] Dilvermoon (editor) 24.03.2012 22:38  

@yerry[18]: Amen…

 [19] Dilvermoon (editor) 24.03.2012 22:37  

@FerryH[17]: Tohle mi připomíná něco z jiného soudku. Z filmového. Na jedné straně udeřil rok 48. Co následovalo? zhruba nějakých 10 let, ve kterých byly filmy nasycené komunistickou ideologií. Na některé se, pravda, koukat dá (Anděl). Nicméně oslava strany a vlády byla všudypřítomná.

A teď protektorát. Kolik skvělých komedií se během té doby natočilo. A pokud bysme nevěděli, že namátkou Přednosta stanice je z roku 41, tak to nepoznáme, není se čeho chytit. A těch filmů je spousta. Je to prostě zvláštní paradox, že českému filmu se dařilo nesrovnatelně lépe v době fašismu než v ranném komunismu.

 [17] FerryH (editor v době uložení příspěvku) 24.03.2012 21:38  

Zika jako „spisovatel“ nacionalista? … hmm, myslim ze tema uvahama kolem nej spis „slysite travu rust“…
Realita je mnohem jednodussi. :))
Tusim ze Neff v Neco je jinak nebo ve Trech esejich o ceske SF nebo to byl Adamovic v Encyklopedii CZ SF?… vyhrabal par dobovych zminek o Zikovi: on byl proste profesional!
… Psal jen a jen kvuli obzive a penezum… jsou dolozene pripady kdy napsal nejakej ten „roman“ vyslovene na nakladatelovu objednavku … a to ze byl docela zadanej profik u nakladatelu oblibenej, doklada i to ze dokazal pry napsat romanek pro mladez behem nekolika dni… A to v ne zrovna spatne kvalite. Jeho pribehy sice nebyly skvostem originality – vykradal jine a i sam sebe – ovsem, kdyz prihledneme k jinym obdobnym profi spisovatelum na objednavku (Stastny, Jelinek a pod.), tak mel az neskutecne talentovane profi-strevo „spisovatele“…
Ano, zcela jiste byl rutiner, ale uplne spatne ty jeho dila nebyly…

… kdyz k tomuhle vsemu prihledneme… tak je jasne, ze ty detske pribehy, kde to srsi narodnim uvedomenim a i protihitlerov­skemu nasazeni, byly proste objednavkou od nakladatele. Ostatne staci se podivat na to co v te same dobe vychazelo za povidky v tak slavnych casopisech jako je Mlady Hlasatel a podobne, takovej Medula a podobni chrlili stejne dilka do casopisu na bezicim pasu…

No a kolaborantkej romanek Hrdinove severu? vidim to take jako objednavku nakladatele od profika… a to, ze toho kolaborantskeho neni zas tak moc, jak v cele tvorbe Ziky, tak i dalsich ceskych profiku-spisovatelu, vlastne jen doklada, ze to s nima nebylo zas az tak zle, co do toho: „prodejna devka spisovatel“ …anebo meli slusnou predvidavost a pud sebezachovy… :)))
To se o nakladatelnych v te dobe rici neda… jezis! co vse a jak silene kolaborantske veci v te doby vychazeli to si ani neprejte vedet! zkuste nahlednout treba jen do starych Rodokapsu… z dob okupace a ty zpravy z fronty a povidky tam… nebo Rozruchy :))
Muzem bejt jen radi ze prohitlerovsky kolaborantske SF a Fantastiky je opravdu tak hrozne malo ze jsou spis raritkou. Tehle zanr je prakticky, az na nejake excesy Trosky v tech valecnych vydanich a toho jednoho Ziku, vlastne uplne cistej jak panna … :))) to pak kolaborace s Komousema… hmmm, ani nemluvit… no proste to vypadalo na dlouha leta… takze se spisovatele nalezite prizpusobili… co naplat, zit se z neceho musi ze?? :))

 [16] Dilvermoon (editor) 24.03.2012 21:35  

@yerry[15]: Také se nechci hádat, ale takové rovnítko tu podle mého názoru nepadlo. A že nacionalismus pomohl rozvášnit celý jeden národ (a koneckonců těch národů bylo vlastně více…) a poté spláchl většinu Evropy, to je prostě fakt.

 [14] barbar (editor) 24.03.2012 21:05  

@yerry[13]: Myslím, že byste měl hovořit siouxsky, lidé by Vám více rozuměli, byla by to úleva… :)

(Jinak jsem mluvil o tom, že nacionalismus, Vámi situovaný do 19. století, stačil jaksi ještě rozpoutat II. světovou válku, když při sporné otázce Sudet šlo právě o to, zda bude několik milionů Němců bydlet v Československu, či Německu, aniž by se třeba jen o metr přestěhovali…)

 [12] barbar (editor) 24.03.2012 20:42  

@yerry[11]: Možná by sis mohl svůj „programový text“ srovnat s příčinami vypuknutí II. světové války..?

 [10] barbar (editor) 24.03.2012 18:28  

@Dilvermoon[9]: Spojence si člověk holt nevybírá… :)

Tehdy nacionalismus ještě nebylo sprosté slovo. (Nikdy jsem tak docela nepochopil, jak se u českých skinů snáší oddanost Vůdci s nacionalismem – je smutné, když některé ideály slouží už jen jako záminka k rozbití huby…)

 [9] Dilvermoon (editor) 24.03.2012 15:50  

@barbar[8]: To máš pravdu, život je složitej. Koho by před pár desítkami let napadlo, že znovusjednocené Německo se stane jedním z našich nejbližších spojenců, ať už vojensky nebo politicky a nebo ekonomicky. Hlavně na té ekonomické rovině na tom vyděláváme a zatím celkem v pohodě se vezeme za německou mašinou.

K tomu nacionalismu – ono tohle slovo je dneska bohužel dost zkažené. Hlavně těmi, co si ho berou do huby za účelem zfanatizování plešatého davu. :-)

 [8] barbar (editor) 24.03.2012 11:18  

Když nad tím tak přemýšlím, myslím si, že Zíka byl nacionalista – zastánce myšlenky národní. Dneska už nám tenhle stát přijde jako samozřejmost, ale on byl ještě u jeho zrodu. Zíkovky byly rozhodně velmi vlastenecké, pár jsem jich kdysi četl. A je možné, že během války prostě usoudil, že chceme-li přežít, potřebujeme změnít spojence, protože malý národ se bez spojenců neobejde. A ve vzduchu navíc čpěla „mnichovská zrada“. Tak v těch temných letech na Němce vsadil, udělal to ostatně i Troska. A po válce totéž zkusil s Rusy, těžko říct, jak velkou měl morální kocovinu.

S rokem 1948 přišel i internaciona­lismus, vlastenectví bylo nadlouho prokleto jako špatné. Je tedy otázka, zda byl autor komunisty zcela odstaven, anebo se prostě odmlčel, neboť soudobé trendy se zcela míjely s jeho osobním přesvědčením.

Život je dlouhý a složitý… :)

 [7] barbar (editor) 24.03.2012 09:04  

@BorgDog[4]: Umím si představit situaci, kdy Vláďa Zíka nastoupil při mobilizaci a byl ochoten padnout za republiku; ostatně ten citát z Bílé vlajky o tom hovoří dost jasně. Potom ale prezident Beneš odvolal válečné přípravy, vzdali jsme se, řekl bych, že mnohý člověk mohl mít tehdy dojem, že vlast naopak zradila jej…

No a když ho pak ještě začali kádrovat jeho vlastní krajané (Němci se o tohle myslím sami moc nestarali a u nás se vždycky najde dost ochotných) a když to v roce 42 a 43 ještě vypadalo, že Německo prostě obsadí celý známý svět… Naprosto bych si netroufl kohokoli z té doby odsuzovat. Je statečné pro myšlenky zemřít, ale někdy je ještě těžší ohnout se a dál pro ně žít.

 [6] tomts (editor v době uložení příspěvku) 24.03.2012 07:55  

@BorgDog[4]: Karel Kryl používal také hezké slovo zblbělci:-)@KeB[5]: Je to složité a určitě to má mnohem delší historii než 70 let. Nikdy jsme nebyli národem válečníků (a výjimeční stratégové jako Žižka či Valdštejn to jen potvrzují), spíš jsme k tomu byli občas nuceni okolnostmi. Úsměvně to vystihuje cimrmanovská hra Blaník.

 [5] KeB (editor) 24.03.2012 01:01  

@BorgDog[4]: Za těch 70 let jsme se jako národ hodně pokřivili a nebo jsme byli pokřiveni? @tomts[2]: S pistolí u hlavy tvé, nebo tvých blízkých se těžko plive na toho, co tu pistoli drží…

 [4] BorgDog 23.03.2012 23:34  

Možná to chce nazvat jenom věci pravým jménem: Zbabělci a zrádci.

 [3] barbar (editor) 23.03.2012 22:13  

@tomts[2]: Zřejmě „česká cesta“, kterou dodnes hledají naši filosofové. Holt malá země obklopená silnějšími nepřáteli – a žít se chce… Když se ale podíváme na osmašedesátý, bohužel uvidíme, že největší nepřátelé Čechů… jsou zase Češi. Ostatně mám dojem, že ani na Bílé hoře tomu nebylo jinak.

 [2] tomts (editor v době uložení příspěvku) 23.03.2012 19:50  

@Lucc[1]: No, rozhodně to vede k zamyšlení, pokud si člověk uvědomí, že Zíka vyzýval k obraně vlasti v několika desítkách knih, psal o aktuálních věcech (Rozvědčík Sáša prožije mobilizaci i Mnichov, který je námětem i románu Mája Svobodová), o nezaměstnanosti a bídě dětí (Matčino srdce). Jenže uplyne pět let a napíše Hrdiny severu… a po dalších pěti letech Ivanovy přátele…

 [1] Lucc 23.03.2012 17:10  

@tomts: Z toho mrazí, což?

1
Po diskuzní stránkách se můžete pohybovat také pomocí šipek na vaší klávesnici:
stránka starších příspevků = šipka vpravo
stránka novějších příspěvků = šipka vlevo


WebArchiv - archiv českého webu