kniha » Goliáš
chce si přečíst 3 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 14
hodnotilo: 17
76%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Fantasya.cz
Goliáš

Scott Westerfeld

Goliáš

série: Leviatan
díl v sérii: 3

Kategorie: fantasy - alternativní historie - pro děti a mládež - steampunk

originální název: Goliath
originál vyšel: 2011

vydání: Knižní klub (web) 2012

odkazy: 6x [recenze]


Komentáře:
Gaarq  | **** 12.08.2014 21:44

autor v zásadě (ale i v kyselině) udržuje styl i tempo. nicméně poslední část příběhu aleka a deryn byl maličko zklamáním. autor žene hlavní hrdiny z dobrodružství do dobrodružství, nicméně často samoúčelných, konec je nejen uspěchaný, ale i dosti nevěrohodný. jak napovídá obálka, romance přitvrzuje, ale stále je to snesitelné (jen asi jedna kapitola nabyla rázu červené knihovny). jinak, stále dobré nápady a svižný styl dělají z knihy nadprůměr.

trudoš  | *** 01.05.2018 19:02

Scott Westerfeld tentokrát ignoruje nosnou zápletku, takže sice s hrdiny báječně cestuje po všech koutech světa, ale pořádně vlastně neřeší nic. A i když přibude spousta nových steampunkových strojů, nějak už to nehraje roli, stejně jako množství odkazů na reálné historické osobnosti či události. Je fajn, že ústřední postavy už konečně nehrají na schovávanou, jenže rozkvět jejich vztahu najednou zabírá zbytečně moc prostoru, přitom ve finále je to jen obyčejná láska páska. Až jsem přibližně od poloviny najednou začal fandit Němcům, aby tu červenou knihovnu jednou provždy poslali ke všem čertům.
Navíc mi přijde celé to zakončení průměrně mrzké. Válečný konflikt alternativní 1. světové války vyznívá do ztracena, stejně jako veškeré dosavadní snažení hrdinů, protože se prostě jen uzavře epizoda a jede se dál za lepšími zítřky. A tak čtyřsetstránková putovačka pro mládež odsýpá především díky fantastickým ilustracím Keitha Thompsona, ale to jsou z mé strany snad jediná skutečná pozitiva.



WebArchiv - archiv českého webu