kniha » Oko světa
v Top10 2 | chce si přečíst 10 | chce mít v knihovně 7 | má v knihovně 48
hodnotilo: 51
80%
Oko světa Více vydání = více obálek.

Robert Jordan

Oko světa

série: Kolo času
díl v sérii: 1

Tento svazek obsahuje díla vydaná samostatně: Oko světa 1, Oko světa 2

Kategorie: fantasy

originální název: The Eye of the World
originál vyšel: 02/1990

vydání: Fantom Print (web) 2012; Laser (Euromedia Group) 2022

odkazy: 1x [info], 2x [ukázka], 4x [recenze]


Komentáře:
Schramm  | nehodnoceno 22.06.2012 18:29

Přes veškerou snahu jsem se nedokázal přenést přes prvních sto stran textu. Každá stránka pro mě byla utrpením (dobrá, scéna s útokem trolloků byla o něco lepší, ale rozbřesk netrval dlouho) a musel jsem se dpo čtení vysloveně nutit, což se mi už dlouho nestalo. Kniha působí strašlivě rozvleklým, ukecaným dojmem, ovšem bez Tolkienovy poetičnosti nebo Miévillovy obrazotvornosti. Možná se to časem zlepší, ale proč čekat, když je tolik jiných knih ke čtení? Tím nechci říct, že je Kolo času vysloveně špatné, jen už jsem asi moc zmlsaný Sapkowským, Martinem a Abercrombiem… Nedočetl jsem, proto bez hodnocení. Jordanovy Conanovky jsem měl naopak moc rád, řadím je k nadprůměru v rámci subžánru, proto nechápu že jsou dojmy z Kola času tak diametrálně odlišné.

michalb  | *** 30.11.2013 17:19

Rozjizdi se to vcelku pomalu. Lehce primocare, charaktery lehce naivni. Nekdy to na me pusobilo az trochu pohadkovym dojmem. Autor bude asi anti-sovinista, protoze zenske jsou zde vykresleny jako jedina spasa nas chlapu, kteri bychom bez nich byli uplne bezradni. :-) Prijde mi to zamereno spis na mladsi publikum. Plus je rozhodne propracovany svet s bohatou historii – je zde jisty nadech epicnosti a to mam rad. Doporucuji cist v originale.

vincenThor  | **** 09.01.2016 18:52

Podla mňa to je skvelá kniha. Dosť ľudí si sťažuje na málo akcie a dlhé opisy ale mne sa práve to páčilo. Tie opisy každej aktivity ktorú postavy vykonávali ma len o to viac vtiahli do deja. Napätie tam rozhodne nechýba, je to skrátka klasická fantasy a Robert Jordan dokazuje, že vynikajúca kniha sa dá napísať aj bez obscénnych erotických scén a vulgárnej reči.

Artran  | ***1/2 10.03.2016 12:05

Děj prvního dílu kola času je do té míry inspirován Pánem prstenů, že si kladu otázku, jestli je Jordan schopný v tomto ohledu přijít vůbec s něčím originálním. Příběh neobsahuje víceméně ani žádný přesah. Z odlehlé vesničky, kde lišky dávají dobrou noc, jsme s hlavními hrdiny, kterým ještě teče mléko po bradě, vrženi do víru dobrodružného putování s klasickými překážkami na cestě, během nichž poznáváme geografii, kulturu a historii hlavního kontinentu. Jejich cesty se rozdělí, pak zase spojí a v závěru společně čelí Shai'tanovým poskokům. Ani psychologie postav ničím objevným nezaujme a je modelována jako učebnicový příklad dobra a zla. Hrdinové neprocházejí téměř žádným vývojem a jsou osudově předurčeni ke svému údělu; pouze je třeba je k němu dovést. V zásadě jsou to po osobnostní stránce obyčejné a želbohu i poněkud naivní typy. Filozofie Jordanova světa je pak ovlivněna špetkou (ale opravdu jen špetkou) východního náboženství, koncem devadesátých let patrně ještě stále populárního. Přesto, pokud víte do čeho jdete, je možné si Oko světa poměrně užít. Jordan je totiž vypravěč, který nedostatek originality nahrazuje pečlivostí a konzistencí. Hodně místa věnuje popisům, útočí na obrazotvornost, děj leckdy plyne pomalu, ale díky tomu představuje ideální prostor pro únik ze všední reality. Navíc, vzhledem k tomu, že s hlavními postavami strávíte tolik času, vám přeci jen nakonec přirostou k srdci a možná se tedy s nimi, jako já, pustíte do dalšího příběhu, dalšího dobrodružství… // Posloucháno jako audiobook v originále.

robousek  | ****1/2 12.08.2018 21:00

Možná je to staromilsky pomalé a trochu naivní, ale po knihách třeba do Abercrombieho a dalších je to vlastně příjemná změna. Je to víc pohádkové, víc černobílé, ale má to svou poetiku a člověk se může v klidu začíst. Jako oddech od moderních temných fantasy, kde na každé stránce pomalu každý hrdina skoro umře nebo je těsně před smrtí je to vlastně super návrat ke kořenům. Takže vlastně záleží na náladě a tom, co má kdo zrovna přečtené. Nebo jestli má někdo chuť si odpočinout od dnešního přespěchaného světa. Doporučil bych na pomalé a oddechové čtení v létě pod stromem nebo u vody nebo v zimě u krbu :-)

MartinJ  | ***** 13.01.2019 18:16

Já patřím také k těm, kteří si knihu opravdu užívali. Ano, je to pomalejší, místy těžkopádnější, ano postavy jsou více černobílé, ale mně se to prostě líbilo. I ten pomalý začátek byl pěkný, celou dobu jsem čekal, že se něco stane a stejně působil pád trolloků jako uragán, který smetl dosavadní poklidný venkovský život. Trochu mi ten úvod atmosférou připomínal román Jonathan Strange & pan Norrell, až mi bylo líto, že to s prvním trollokem skončilo a bylo jasné, že už nic nebude jako dřív. Zbytek děje se také čte dobře. Já osobně mám rad, když legendy a báje z minulosti ožívají před očima a naplňuje se to, o čem si lidé povídají jako o dávno zapomenutých věcech. Toho jsem si v Oku času užil víc než dost.



WebArchiv - archiv českého webu